- Sedan Booking.coms första undersökning om konsumenternas inställning till att resa mer hållbart 2016 har nästan 230 000 resenärer på 35 marknader svarat på Booking.coms enkäter. De senaste uppgifterna från 2025 visar på en förändring i resenärernas uppfattning om vad hållbarhet innebär, där 42 % av de svenska resenärerna uppger att de är medvetna om turismens inverkan på lokalsamhällena och miljön.
- Även om 55 % av de svenska resenärerna anser att turismen har en övervägande positiv påverkan där de bor lyfter de också fram utmaningar som trafik, nedskräpning, trängsel och ökande levnadskostnader.
- Endast 10 % av de svenska resenärerna anser att antalet besökare bör begränsas där de bor. De betonar istället ett behov av investeringar i samhället genom uppgraderingar av infrastrukturen.
- Resenärer är allt mer engagerade i att stödja ekonomin på de resmål de besöker: 71 % vill att pengarna de spenderar ska gå tillbaka till lokalsamhället, och över hälften (58 %) vill lämna platser i bättre skick än de var i när de kom dit.
Nu släppte Booking.com den 10:e upplagan av sin årliga undersökning om konsumenternas attityder och avsikter när det gäller den sociala och miljömässiga effekten av resor. Undersökningen genomförs mot bakgrund av en växande diskussion om turismens påverkan på resmålen. Den har besvarats av 32 000 resenärer från 34 länder och visar att hela 42 % av de svenska resenärerna nu är medvetna om den inverkan som resor har på lokalsamhällena och miljön, och över hälften (58 %) vill lämna platser i bättre skick än de var i när de kom dit.
Booking.coms nya undersökning utgår från lokalsamhällets perspektiv. Respondenterna tillfrågades inte bara hur de reser utan också hur de upplever turister där de bor. På så sätt framhålls fördelarna och utmaningarna med turism från deras perspektiv som både resenärer och lokalbor. Rapporten visar att mer än hälften (55 %) av de svenska resenärerna anser att turismen har en övergripande positiv inverkan på den plats där de bor, men att det behövs vissa justeringar så att resmålen kan växa i en hälsosam takt och alla kan fortsätta ha glädje av dem.
Att förstå lokalbefolkningens behov
Över hälften (58 %) av de svenska resenärerna anser att det är lagom mycket turism där de bor. De lyfter fram några av de vanligaste utmaningarna de stöter på som lokalbor i samband med turism, bland annat nedskräpning (30 %), trafikstockningar (23 %), ökande levnadskostnader (14 %) och trängsel (10 %).
Trots dessa problem är det bara ett litet antal av svenska resenärer (10 %) som anser att lösningen är att begränsa antalet turister på deras hemort. Istället betonar de behovet av investeringar i sina samhällen. Bättre transportmöjligheter (31 %), avfallshantering (23 %) och miljöskydd (21 %) anges som de främsta typerna av stöd de skulle vilja se.
När det gäller besökarnas beteende där de bor är många av de svenska resenärerna positivt inställda och säger att de turister som de ser på hemmaplan ofta eller alltid respekterar lokala seder och traditioner (50 %) och stödjer lokala företag (48 %). Även om detta visar att det fortfarande finns utrymme för förbättring stämmer det överens med deras egna intentioner när de reser: 71 % vill att pengarna de spenderar ska gå tillbaka till lokalsamhället och 70 % vill ha autentiska upplevelser som är representativa för den lokala kulturen.
Mer medvetna vanor blir allt vanligare
I år är det fortfarande viktigt för de flesta svenska resenärer att resa på ett mer hållbart sätt (73 %). År 2025 säger 87 % av de svenska resenärerna att de vill göra mer hållbara resval och att de i viss utsträckning har gjort det. Under de 10 år som Booking.com har samlat in statistik har det, utöver en ökad intention att resa mer hållbart, även skett förändringar vad gäller resenärernas preferenser och prioriteringar. Även nivån av medvetenhet kring vad som uppfattas ha en mer positiv inverkan på lokala resmål, samhällen och ekosystem har förändrats.
Under den här tiden har många vanor som rör minskning av avfall och energiförbrukning blivit allt vanligare, och det är fortfarande detta som resenärerna tänker på i första hand när det gäller att påverka den inverkan som deras resor har. Årets undersökning visar att beteenden som rör inverkan på samhället och ekonomin nu står sida vid sida med dessa miljörelaterade val. Resenärerna tänker medvetet på hur de kan minimera påverkan på de resmål de besöker, till exempel genom att söka efter tips om att resa på andra tider på året (35 %) eller besöka alternativa resmål för att undvika massturism (29 %).
”För att säkerställa att både besökare och lokalbor kan fortsätta ha glädje av resmålen måste turism, infrastruktur och innovation hålla jämna steg med resenärernas goda avsikter”, säger Danielle D’Silva, Director of Sustainability på Booking.com. ”Som en ledande aktör inom resebranschen vill vi göra det enklare för både resenärer och partners att känna sig trygga med att de val de gör bidrar till att skapa positiva effekter på de resmål de besöker. I det ingår bland annat att lyfta fram hotell och boenden med välrenommerade hållbarhetscertifieringar från tredje part eller att tillhandahålla utbildning och vägledning till våra boendepartners om hur de bäst kan samarbeta med lokalsamhället eller minska deras användning av naturresurser.”
”När vi blickar framåt är vi också optimistiska vad gäller möjligheterna för AI och annan teknik att göra skillnad. I slutändan vill vi göra det enklare för resenärer att interagera med en större variation av lokalsamhällen och bidra till att sprida de positiva effekterna av turism på en bredare front.”
Undersökningsmetod
Undersökningen beställdes av Booking.com och genomfördes oberoende bland ett urval av 32 000 personer i 34 länder och områden (1 000 från USA, 1 000 från Kanada, 1 000 från Mexiko, 1 000 från Colombia, 1 000 från Brasilien, 1 000 från Argentina, 1 000 från Australien, 500 från Nya Zeeland, 1 000 från Spanien, 1 000 från Italien, 1 000 från Frankrike, 500 från Schweiz, 1 000 från Storbritannien, 1 000 från Irland, 1 000 från Tyskland, 1 000 från Nederländerna, 1 000 från Belgien, 1 000 från Danmark, 1 000 från Sverige, 1 000 från Kroatien, 500 från Förenade Arabemiraten, 1 000 från Indien, 1 000 från Kina, 1 000 från Hongkong, 1 000 från Thailand, 1 000 från Singapore, 1 000 från Taiwan, 1 000 från Vietnam, 1 000 från Indonesien, 1 000 från Filippinerna,1 000 från Sydkorea, 1 000 från Japan, 1 000 från Sydafrika och 500 från Kenya). För att delta behövde de tillfrågade vara minst 18 år, ha rest minst en gång under de senaste 12 månaderna och planera att resa under 2025 samt vara antingen den primära beslutsfattaren eller involverad i beslutsprocessen för resan. Undersökningen genomfördes online i januari 2025.