onsdag 19 jun, 2024

Ökning av coronasmittade i Spanien igen

Dela

Sju veckor efter det att Spaniens första coronavirusvåg börjat vika undan, stiger antalet bekräftat smittade kraftigt igen.

Spanien var tidigt under pandemin hårt drabbat, och införde några av Europas strängaste restriktioner. När landet öppnade igen den 21 juni fanns 8 bekräftade fall per 100.000 invånare.

De senaste sju dagarna har i genomsnitt nästan 5.000 nya dagliga fall registrerats, en högre siffra än de för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien tillsammans.

Det gör att Spanien nu är uppe i 95 bekräftade fall per 100.000 invånare. En del länder har höjt ett varningens finger för situationen, och Tyskland har uppmanat turister att undvika att resa till Madrid och Baskien.

”Det är en kritisk tidpunkt. Vi är precis vid den punkten där saker och ting kan bli bättre eller sämre”, säger forskaren Salvador Macip.

Det beräknas finnas omkring 500 utbrottskluster i Spanien.

Joan Cayla, chef för Barcelonas turberkulosutredningsenhet, som numera fokuserar på covid-19, ser flera orsaker. Att landet öppnade för snabbt, bland annat på grund av den viktiga turistsektorn, är en av dem.

En annan är att värmen har gjort att folk slappnar av mer, och att man samlats mer med familj och vänner. En tredje är att viruset spridits mellan säsongsarbetare inom jordbrukssektorn, som ofta bor tätt tillsammans.

Fler tester, utbildningskampanjer och ökad kontaktspårning – tre områden där landet haft sina brister – pekar Cayla ut som viktiga för att få stopp på utbrottet.

Landets regering har dock pekat på att betydligt fler tester nu görs, att nästan hälften av de nya fallen inte uppvisar några symptom, att ökningen av dödstalet har bromsat, liksom att sjukhusen är långt ifrån överbelastade av covidpatienter.

Spanien har haft fler än 326.000 personer som bekräftats smittade, och antalet döda är fler än 28.000, enligt universitetet Johns Hopkins sammanställning.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän....
Undvik sommarbedragarna – checklista för att minska risken för bluffakturor I takt med att sommarsäsongen inleds,...
Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...
Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden. På söndagen hittades en amerikansk man...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy