Årets andra kvartal präglades av en ökad efterfrågan på utrikesresor och stärkta kommersiella intäkter vilket påverkade Swedavias nettoomsättning positivt. Kvartalets nettoomsättning uppgick till 1 789 miljoner kronor (1 674) och rörelseresultatet förbättrades och uppgick till 178 miljoner kronor (167). Resultat före skatt var positivt under kvartalet och uppgick till 109 miljoner kronor (96).
-Ökat utrikesresande i kombination med justerade flygplatsavgifter och ett förbättrat kommersiellt utbud ledde till att nettoomsättningen ökade med 115 miljoner kronor under andra kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år. Samtidigt påverkades resultatet av ökade kostnader, särskilt till följd av högre avskrivningar kopplade till driftsatta investeringar framför allt för den nya Marknadsplatsen på Arlanda. Rörelseresultatet uppgick till 178 miljoner kronor, vilket var 11 miljoner kronor bättre än föregående år. Justerat för poster av engångskaraktär förbättrades rörelseresultatet med 58 miljoner kronor, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.
Under årets andra kvartal reste 8,9 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, en ökning med 0,8 procent jämfört med 2024. Efterfrågan på utrikesresor är fortsatt positiv och ökade med två procent under kvartalet. Totalt minskade inrikesresandet med tre procent under kvartalet men med tydliga geografiska skillnader. Juni var den första månaden i år där utvecklingen för inrikesresandet var positiv, med starkast utveckling för Swedavias flygplatser i norra Sverige och vid Göteborg Landvetter Airport.
Årets andra kvartal i siffror
Nettoomsättningen för det andra kvartalet uppgick till 1 789 miljoner kronor (1 674) vilket är en ökning med 115 miljoner kronor jämfört med 2024. Rörelseresultatet förbättrades ytterligare och uppgick till 178 miljoner kronor, vilket är 11 miljoner kronor bättre än föregående år. För kvartal två redovisar Swedavia åter ett positivt resultat före skatt på 109 miljoner kronor (96), vilket är 13 miljoner bättre jämfört med förra årets andra kvartal.
I årets sommarprogram har linjeutbudet stärkts med 21 nya linjer. På Arlanda har 15 nya linjer startat, varav sju till helt nya destinationer. Även Landvetter växer med sex nya linjer. United återvände i juni med säsongstrafik till New York, och Air Canada har återupptagit trafiken till Toronto. Tillsammans med Delta och SAS innebär det ett starkt nordamerikanskt utbud. I början av juli meddelade Norse Atlantic att de fortsätter satsa på Arlanda och adderar Phuket till sitt linjenät, med start i december.
På längre sikt ser utvecklingen för flygresandet positiv ut. Swedavias uppdaterade långtidsprognos pekar på en årlig ökning av flygresandet med 2,9 procent. Det är en något högre ökning än i den tidigare prognosen. Bland de bakomliggande faktorerna finns högre BNP-förväntningar samt något lägre merkostnader för klimatomställningen än i den tidigare prognosen, vilket minskar den dämpande effekten på efterfrågan. Vid halvårsskiftet avskaffades flygskatten, vilket över tid väntas bidra till en starkare trafikutveckling.
Punktligheten för avgående flyg fortsätter att ligga på en hög nivå – drygt 84 procent, vilket är fyra procentenheter bättre än i fjol. Resenärsnöjdheten fortsätter att öka – ett resultat av den starka operativa leveransen och de investeringar som gjorts, bland annat i den nya Marknadsplatsen och nya säkerhetskontrollen på Arlanda, där över 97,6 procent av resenärerna passerade igenom på under tio minuter i juni.
Arlanda är viktig för Sveriges tillgänglighet. I början av juni presenterade Arlandasamordnaren sin slutrapport med flera viktiga förslag för att stärka Arlanda, som nu behöver omsättas i praktisk handling. Regeringen har samtidigt tillsatt en ny utredning om statens framtida roll som flygplatsägare, inklusive en översyn av det nationella basutbudet och Bromma Stockholm Airports funktion. Uppdraget ska redovisas senast i september 2026.
Satsningarna på Arlanda fortsätter. Moderniseringen av bryggor och uppställningsplatser vid Sky City följer plan. I juni färdigställdes den nya Marknadsplatsen. I maj utsågs den till ”Årets kommersiella plats 2025” av Nordic Commercial Spaces & Communities.
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nu nått Airport Carbon Accreditations nivå 5, den högsta internationella certifieringen inom ramverket för flygplatsers klimatomställningsarbete. Det gör Swedavia världsledande, med sju av tio flygplatser certifierade på högsta nivå. Swedavias övriga tre flygplatser arbetar för att nå nivå 5 senast 2026.
Swedavia arbetar aktivt för att stimulera efterfrågan på hållbart flygbränsle (SAF). Ett viktigt initiativ är bolagets upphandling av hållbart flygbränsle för de egna tjänsteresor – ett arbete som fortsätter även i år. Genom upphandlingen möjliggörs inte bara ett mer hållbart resande inom Swedavia, utan skapar också en plattform för andra företag och organisationer att minska sitt klimatavtryck.
Denna information är sådan information som Swedavia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 juli 2025, kl. 13:00 CEST.