onsdag 29 maj, 2024

All time high för kryssningsfartyg i Göteborg

Dela

Foto: Göteborgs Hamn AB.

Hela 81 kryssningsfartyg anlöpte Göteborgs hamn under 2022. Det är sju anlöp fler än den tidigare rekordsäsongen 2014.
– Det är en rejäl upphämtning efter några år av pandemi, även om det är andra tragiska omständigheter som ligger bakom ökningen till stor del, säger Nicole Brattåsen, Cruise Operations Manager på Göteborgs Hamn AB.

– Till följd av Rysslands invasion av Ukraina uteslöts ryska hamnar, och rederierna fick stryka det stora dragplåstret St. Petersburg ur sina planeringar och hitta alternativ. I Göteborg hade vi redan ett bra bokningsläge inför 2022, men siffran steg under våren med 30 bokningar till följd av den geopolitiska situationen, berättar Nicole Brattåsen.

Göteborg – motsatsen till vad folk vill ha
Majoriteten av kryssningsresenärerna i Göteborg är tyskar, britter och amerikaner – i den ordningen. Väl i staden så är både klassiska turistattraktioner som Haga och Kronhusbodarna omtyckta, såväl som destinationer utanför stan som Klädesholmarna, Skärhamn, Marstrand och Tjolöholms slott.

– Vi säljer in Göteborg lite som ett avbrott i det ordinarie kryssningsutbudet beroende på målgrupp. För storstadskryssare är vi exempelvis en lite mer avslappnad stad med en skön vibe. För expeditonskryssare är vi en kul avstickare från fiskesamhällen och mindre byar där vi kan erbjuda lite mer puls och citykänsla.

Nytt rekordår på gång 2023 
Redan nu ser kryssningssäsongen 2023 ut att bli ytterligare ett rekordår för Göteborg. I dagsläget är hela 92 anlöp bokade. Men på sikt behöver Göteborg fortsätta stärka sin konkurrenskraft som destination i en global kryssningsindustri som står inför flera utmaningar.

– Dels har vi en lågkonjunktur på gång som påverkar alla upplevelsebranscher. På det lite mer regionala planet finns en utmaning där Balticregionen behöver hitta en ny identitet utan St. Petersburg, säger Nicole Brattåsen.

Likt andra branscher står även kryssningsbranschen inför en hållbarhetsutmaning där man bland annat elansluter fartyg vid kaj i allt större utsträckning och tittar på alternativa fartygsbränslen som biogas och metanol.

– Men även destinationerna behöver göra sitt och där ligger Göteborg i framkant. Staden har blivit utsedd till världens mest hållbara destination sex i rad, och vi får indikationer från turoperatörer att gästerna vill lära sig mer om det samt vad Göteborg konkret gör för att vara hållbara.

– När det gäller alternativa bränslen var Göteborgs hamn först i världen med driftsföreskrifter för bunkring av både metanol och biogas, och vi satsar hårt på att bli en central bunkringshubb för alternativa bränslen. Det bidrar till att öka omställningstakten och gör oss samtidigt mer attraktiva som destination för rederier som ställer om, säger Nicole Brattåsen.

Pandemin gav nya beteenden 
Kryssningsindustrin i stort har också gått igenom ett stålbad i och med pandemin, där återhämtningen fortfarande är pågående. Totalt hade Göteborg cirka 80 000 kryssningsbesökare 2022, och många aktörer märker tydligt på sin försäljning när det är kryssningsgäster på besök.

– Beläggningen har varit runt 70% på fartygen. Det finns en försiktighet både från rederier och resenärer där man inte vill ta några risker. Även i land ser vi nya mönster, exempelvis har efterfrågan på att abonnera hela restauranger eller konserthus där man håller sig inom kryssningsbubblan ökat.

– Samtidigt finns den rakt motsatta trenden där man vill komma närmare människor, träffa locals, besöka gårdar, mikrobryggerier och annat. Kryssningspassagerare är inte en homogen grupp utan individer som vill uppleva olika saker, säger Nicole Brattåsen.

Fakta: kryssningsäsongen 2022 (och 2023)
Antal anlöp 2022: 81 anlöp fördelade på 25 olika rederier. 
Antal passagerare 2022: Cirka 80 000.
Största fartyg, längd 2022: Disney Magic, 300 meter. 
Största fartyg, kapacitet 2022: Mein Schiff, Disney Magic och MSC Poesia, 2 700 passagerare. 
Bokade anlöp 2023: 92 anlöp. 
Nya anlöp 2023: Till Amerikakajen: Ocean Odyssey och Clio. Till Arendal: Renessancia, Seven Seas Navigator, Princess Caribbean och MSC Explora ur MSC:s nya lyxsegment. Även ”MS The World” kommer under sommaren besöka Amerikakajen, och är speciell på så vis att passagerarna ombord inte är gäster utan residenter.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

I april i år fick Malmö ännu en förbindelse till kontinenten när Finnlines Finnfellow inledde...
Intresset för att åka på sin första kryssning är större än någonsin. Det visar statistik...
Levererades av Tallink Grupps fartyg Superfast IX, som för närvarande heter Atlantic Vision, åter till...
Torghatten har vunnit sitt första färjekontakt i Sverige. Torghatten ska köra linjen Koster-Strömstad, från december...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy