onsdag 19 jun, 2024

Allt fler länder lättar på restriktioner – det gäller i sommar

Dela

Nu lättar flera länder på sina restriktioner. Längst går Storbritannien som väntas övergå till en normal vardag den 21 juni efter framgångsrik massvaccinering. Däremot krävs fortfarande karantän för svenska turister som vill göra en Londontripp.

I sommarfavoriter som Cypern och Grekland kan ett vaccinationsintyg fungera som inträdesbiljett – men väl på plats finns fortfarande flera restriktioner att ta hänsyn till. 
Di har uppdaterat listan på vad som gäller för resor inom EU samt för några av de mest populära resmålen.

Inför påskhelgen gjorde Di en stor genomgång kring vad som gällde för 35 länder när det handlar om inresa och att vistas i landet. Nu har många av länderna, men inte alla, lättat på sina restriktioner och förutsättningarna för att resa har ändrats.

Storbritannien är ett av de länder som genomlidit tuffast restriktioner under pandemiåret med lockdown och isolering. Men efter en framgångsrik massvaccinering under våren, där 70 procent av den vuxna befolkningen nu fått sin första dos, valde landet att öppna upp delar av samhället den 17 maj – med målet att släppa på alla restriktioner den 21 juni. Nu är det möjligt för personer ur olika familjer att ses inomhus, även restauranger och barer tillåter gäster att vistas inomhus och upp till 30 personer kan ses utomhus. 

Men fortfarande råder hårda restriktioner för den som vill besöka Storbritannien. Ett negativt covid-test i kombination med tio dagars karantän gäller för de svenska turister som är sugna på en Londontripp. Även Nederländerna kräver ett negativt covid-test samt karantän i tio dagar för inresande svenskar – och i Norge råder fortsatt stängd gräns.

I några EU-länder krävs både intyg för negativt covid-test vid gräsen samt ytterligare ett test när du väl är inne i landet. Exempel på det är Danmark och Frankrike. Däremot har flera länder, däribland Danmark, öppna för att vaccinerade ska kunna resa in i landet mot uppvisande av intyg. Även turistfavoriter som Grekland och Cypern öppnar upp för att vaccinerade ska kunna resa in i landet utan krav på covid-test. Däremot väntar en rad restriktioner att ta hänsyn till både i Grekland och på Cypern. Cypern har till exempel utegångsförbud efter midnatt och införde nyligen ett så kallat ”Flight pass” som man måste ansöka om i förväg – som ger dig rätten att röra dig mer fritt i landet.

Ser du fram emot en dag på stranden i Grekland gäller det att paxa din solstol i tid. Max två personer utanför familjen får dela på en parasoll och på en yta om 1000 kvadratmeter får bara 80 personer vistas. Det innebär nästan 13 kvadratmeter per person.

Nedan har Di gått igenom vad som gäller för inresa i 26 EU-länder och nio länder utanför EU. Listan är från den 18 maj 2021 med uppgifter från UD:s app Resklar samt EU:s officiella ”reopen”-sajt. 

Belgien

Stängd gräns för turister är nu öppen. Men karantän gäller för alla som kommer från en röd zon dit Sverige tillhör, karantän kan förkortas med negativt covid-test. Dessutom krävs negativt covid-test max 72 timmar gammalt samt låta sig testas på nytt på sjunde dagen efter ankomst till Belgien.

Det här gäller i Belgien: Nya reglerna börjar gälla från 9 juni. Då får varje familj ha max fyra personer i hemmet (barn ej inkluderade), restauranger öppnar upp och får ha öppet inomhus till 22 och utomhus till 23.30  med max fyra personer runt varje bord. Inomhus får arrangemang med max 200 personer hållas eller 75 procent av kapaciteten av sittplatser. Munskydd och avstånd mellan platserna är obligatoriskt. Utomhus får upp till 400 personer vistas vid arrangemang om det går att hålla avstånd. Belgien öppnar även upp för att barn och vuxna ska kunna återgå till sportaktiviteter. Biografer, spa-anläggningar, tivolin etc öppnas åter med restriktioner.

Bulgarien

Krav på negativt covid-test max 72 timmar gammalt. Från 1 maj kan man som alternativ även få visa upp vaccinationscertifikat eller intyg på att man haft covid-19.

Det här gäller i Bulgarien: Olika restriktioner i olika delar av landet.

Cypern

Från 10 maj välkomnas turister från EU och andra länder som är vaccinerade. Annars gäller negativt covid-test max 72 timmar gammalt samt ytterligare ett covid-test när du väl är framme på egen bekostnad om 30 euro. Barn under tolv år är undantagna. Cypern har även skapat en elektronisk portal, Cyprus Flight Pass, ett slags inresetillstånd som måste ansökas om i förväg. Saknas tillståndet väntas böter på 300 euro, alternativt förbud att resa in i landet.

Det här gäller i Cypern: Obligatoriskt munskydd på allmänna platser utomhus och inomhus. Följs inte detta riskeras böter på 300 euro. Utegångsförbud råder mellan klockan 00.00-05.00, särskilt tillstånd krävs för att röra sig utanför hemmet. Krav på så kallat ”safepass” för att besöka köpcentrum, caféer och restauranger. Safepass innehåller antingen negativt covid-test ej äldre än 72 timmar, vaccinationsbevis på minst en dos vaccin eller bevis på att man haft covid-19 under de senaste sex månaderna. För turister kan ett Flight pass ge samma rättigheter som ett Safepass.

Danmark

Krav på negativt covid-test max 48 eller 72 timmar beroende på var i Sverige du reser ifrån. Ytterligare test krävs när du väl är i Danmark. Vaccinationsintyg fungerar som alternativ, då krävs heller inget test i Danmark. Krav på karantän i 10 dagar om du inte bor i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland eller är färdigvaccinerad. Krav på karantän väntas försvinna 26 juni.

Det här gäller i Danmark: Nya regler gäller från 6 maj för de som har ett så kallat coronapass. Ett coronapass innehåller vaccinintyg, negativt covid-test eller intyg på att du haft covid-19. Restauranger, barer och caféer inomhus är öppna för dem med coronapass och utomhus får de utan coronapass. Alkohol får serveras till klockan 22.00.  Privata arrangemang kan göras för max 25 personer inomhus och 75 personer utomhus. Museer, konsthallen och bibliotek är öppna för de som kan visa upp coronapass. Konserter, teatrar och biografer öppnas om sittplatser kan erbjudas med upp till 2000 personer om det finns sektioner med max 500 personer i varje. Folksamlingar på max 500 personer. 

Finland

Stängd gräns för turister – nuvarande reserestriktioner gäller fram till 27 maj.

Det här gäller i Finland: Olika restriktioner i olika dela av landet. Restauranger är öppna från den 19 april, men måste följa restriktioner som är anpassade för respektive område. Samma gäller sammankomster inomhus och utomhus.

Frankrike

Krav på negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt för alla över 11 år. Ytterligare ett test krävs vid ankomsten.

Det här gäller i Frankrike: Från 19 maj lättar Frankrike på restriktionerna. Utegångsförbud finns kvar men kortas, gäller nu från klockan 21.00 och från den 9 juni från 23.00. Målet är att avskaffa utegångsförbudet 30 juni. Butiker, biografer och museer slår återigen upp portarna för besökare, och publikevenemang får hållas med högst 800 sittande åskådare inomhus och högst 1 000 sittande åskådare utomhus. Även kaféer och restauranger får öppna, men först 9 juni, med max sex personer vid varje bord.

Estland

Krav på karantän i tio dagar vid inresande. Isolering kan förkortas vid två negativa covid-test. Karantän behövs inte om du kan intyga på att du haft covid-19 inom sex månader eller blivit vaccinerad.

Det här gäller i Estland: Lättade på restriktionerna den 17 maj gällande distansundervisning och sportutövning. Evenemang upp till 100 personer tillåts. 24 maj öppnas museum, biografer, teatrar med mera som då får ta emot 50 procent av maxantalet gäster, dock max 200 personer. Simhallar, spa-anläggningar och lekland väntas kunna öppna 30 maj.

Grekland

Vaccinationsintyg kan ersätta negativt covid-test, alternativ intyg att du haft covid-19 inom nio månader. Annars gäller negativt covid-test max 72 timmar gammalt för alla över 5 år. Grekiska myndigheter förbehåller sig också rätten att kunna testa alla resenärer oavsett ålder vid inresa. Skulle positivt resultat uppvisas sätts resenären i karantän i 14 dagar antingen på den adress resenären uppgivet eller boende som grekiska myndigheter tillhandahåller. 

Det här gäller i Grekland: Obligatoriskt munskydd inomhus och utomhus, följer man inte reglerna riskeras böter på 300 euro. Inte tillåtet att resa mellan regioner. Max 3 personer i grupper för besök i inomhusmiljöer. Restauranger är öppna fram till 22.45 men man kan bara sitta på uteserveringar. I barer kan två personer sitta med avstånd till nästa par. Biografer är fortsatt stängda och konserter tillåts inte. Även stranden har restriktioner. Max två personer utanför familjer får vistas ihop på stranden – och max 80 personer på 1000 kvadratmeter. 

Irland

Krav på covid-test max 72 timmar gammalt samt karantän i 14 dagar. Det här gäller på Irland: Nya restriktioner från maj innebär att man kan ses i större grupper både inomhus och utomhus dock max 15 personer. Gallerior, butiker och frisörer öppnar. I juni öppnar hotellen igen och restauranger där max 6 personer kan sitta på en uteservering.

Island

Svenska turister får inte komma in i Island eftersom Sverige tillhör ett högriskområde. Gäller till slutet av maj.

Det här gäller på Island: Förbud för sammankomster över 50 personer. Restauranger är öppna till klockan 23.00 med särskilda ”karantänfack” på max 30 personer. Barer och nöjesställen är öppna med samma regler.  Simhallar och gym är öppna med får ta emot max 75 procent av sin kapacitet.

Italien

Krav på covid-test max 48 timmar gammalt för alla över två år. Det här gäller i Italien: Utegångsförbud från klockan 22.00-05.00 Förbud mot folksamlingar och att ha åskådare på arenor. Diskotek och danslokaler är fortsatt stängda. Landets invånare uppmanas att undvika resor inom landet. Barer och restauranger är öppna och det är tillåtet att sitta på uteserveringar fram till klockan 22.00. Olika restriktioner gäller dock i olika delar av landet.

Kroatien

Krav på vaccinintyg eller negativt covid-test som är max 48 timmar gammalt eller intyg på att man haft covid-19. Det här gäller i Kroatien: Krav på munskydd i offentliga utrymmen och utomhus där man inte kan hålla avstånd. Restauranger, kaféer och barer med uteserveringar är öppna. Max 25 personer vid offentliga sammankomster och max 10 vid privata.

Lettland 

Stängd gräns för svenska turister. Det här gäller i Lettland: Krav på munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken. Teatrar och biografer är stängda. Restauranger är stängda förutom för avhämtning. De som inte följer restriktionerna riskerar böter.

Litauen

Krav på negativt covid-test max 72 timmar gammalt samt karantän. Det här gäller i Litauen: Tillåtet att vara utomhus i grupper om högst fem personer eller i grupper om två familjer eller två hushåll. De flesta hotell och butiker är öppna. Teatrar, biografer, gym, barer etc är öppna men arbetar under begränsade regler. Vissa restauranger erbjuder avhämtning, hos en del finns också möjlighet att äta utomhus. 

Luxemburg

Krav på negativt covid-test. Det här gäller i Luxemburg: Utegångsförbud mellan klockan 00.00-06.00. Förbud mot sammankomster med fler än 100 personer. Vid fler än tio personer ska man ha tilldelats sittplats. Krav på munskydd vid sammankomster över fyra personer samt vid transport och allmänna utrymmen där det är svårt att hålla avstånd. Förbud att konsumera alkohol på allmän plats. Från 7 april har uteserveringar tillåtits hålla öppet fram till 18. 

Malta

Krav på negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt. Det görs även slumpmässiga tester på flygplatsen.

Det här gäller på Malta: Max två personer utanför hushållet får ses. Användning av ansiktsmasker är obligatoriskt för personer från 3 års ålder på alla offentliga platser både inomhus och utomhus, annars riskeras böter på 100 euro. Restauranger, kiosker och snackbarer kan bara erbjuda avhämtning.

Nederländerna

Krav på negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt samt negativt resultat för snabbtest som inte är äldre än fyra timmar före ombordstigning på flygplan mot Nederländerna. För svenskar gäller även karantän i tio dagar, kan förkortas efter fem dagar vid negativt test.

Det här gäller i Nederländerna: Max två gäster förutom familjen får ses inomhus. Butiker och gallerior är öppna med restriktioner fram till 20.00  Uteservering på restauranger och kaféer är öppna fram till klockan 18.00, med högst 50 sittande gäster. Restauranger med avhämtning kan vara öppna till klockan 01.00, men alkohol får inte säljas efter klockan 20.00. Den 9 juni väntas regeringen lätta på restriktionerna.

Tyskland

Det råder fortfarande förbud för svenska turister att övernatta i Tyskland, bara några regioner i norra delar av landet har öppnat för viss turism generellt. I övrigt gäller krav på negativt covid-test samt karantän i tio dagar för resande från riskområden som Sverige. Karantän kan hävas vid negativt test efter fem dagar. För vaccinerade gäller dock inte längre karantän.

Det här gäller i Tyskland: Lättnader har införts för de som är vaccinerade. Kontaktbegräsningar och utegångsförbud upphör för vaccinerade samt tillfrisknade personer som haft covid-19. De kan besöka butiker och frisörer mot uppvisande av intyg. Högst fem personer får ses samtidigt, barn undantagna. Alla restauranger är fortfarande stängda förutom för avhämtning. Tyskland reserverar sig för att införa hårdare restriktioner i vissa kommuner om den visar på hög smittspridning, då gäller bland annat utegångsförbud från klockan 22.00.

Polen

Tio dagar i karantän gäller om man reser in i landet med kollektiva färdmedel (flyg, buss, båt, tåg). Karantän kan undantas vid uppvisande av negativt covid-test max 48 timmar gammalt. Även de som kommer med bil undantas karantän samt de som kan uppvisa vaccin för covid-19.

Det här gäller i Polen: Biografer och nöjesparker öppnades i maj med 50 procents kapacitet. Den 28 maj får även restauranger ta in hälften av maxantalet, vaccinerade räknas dock inte in. Även idrottsanläggningar öppnas där 50 procent av tillgängliga platser kan bokas upp.

Portugal

Krav på negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt samt obligatorisk karantän vid ankomsten i 14 dagar. Det här gäller i Portugal: Obligatoriskt munskydd för alla över 10 år. I maj öppnades köpcenter, museer, bio och teatrar. Restauranger och kaféer kan ta emot max tio personer per bord utomhus och 6 personer inomhus. 

I Madeira råder utegångsförbud mellan klockan 23.00-05.00 och restauranger stänger senast klockan 22.00.

Slovakien

Krav på karantän i 14 dagar, kan förkortas genom negativt covid-test efter åtta dagar i landet. Vaccinerade och de som haft covid-19 kan testa sig direkt efter ankomst. Det här gäller i Slovakien: Från och med den 19 april är hotellen öppna för personer från ett hushåll eller högst två vuxna per rum, och ett negativt testresultat inte äldre än 7 dagar. Utomhusområden med barer och restauranger är öppna. Museerna är öppna för besökare med ett negativt testresultat. 

Slovenien

Krav på negativt covid-test, max 48 timmar gammalt. De som har vaccinationsintyg eller intyg på att ha haft covid-19 kan resa in. Det här gäller i Slovenien: Krav på munskydd i allmänna utrymmen. Butiker är öppna med restriktioner. Restauranger, barer och kaféer är stängda, men hämtning är tillåten. Museer och biografer är stängda. Bara affärsresenärer har möjlighet att övernatta på hotell.

Spanien 

Krav på negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt för alla över fem år. På flygplatsen görs även hälsokontroller.

Det här gäller i Spanien: Obligatoriskt munskydd i hela landet, även utomhus. Begränsad beläggning på hotellen. Restauranger och barer kan vara öppna till klockan 23.00 med max fyra personer per bord. 

De flesta stränderna är offentliga platser med fri tillgång, men beroende på deras beläggningsgrad kan lokala myndigheter vidta åtgärder för att säkerställa social distansering. I vissa regioner är masker obligatoriska på stranden. 

Tjeckien

Stängd gräns för turister. Det här gäller i Tjeckien: Max två personer utanför familjen vid sociala sammankomster. Restauranger, hotell, barer och nattklubbar är fortsatt stängda. Likaså biografer och teatrar.

Ungern

Stängd gräns för turister. Det här gäller i Ungern: Utegångsförbud mellan klockan 00.00-05.00. Från den 1 maj får de med vaccinationsintyg eller intyg på att man haft covid-19 besöka restauranger, biografer, djurparker, teatrar, simhallar, gym, sportevenemang och andra publika verksamheter. Man får även bo på hotell. För andra råder tuffare restriktioner men man får man får vara på uteserveringar och besöka butiker.  

Österrike

Krav på negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt samt karantän i tio dagar för resande från högriskländer som Sverige. Karantän kan avbrytas efter negativt test som kan göras först efter fem dagar. Det här gäller i Österrike: Flera regioner kräver negativt test för att få resa ut ur regionen. 19 maj öppnas restauranger, hotell och sportanläggningar med restriktioner, dock krävs negativt covid-test, vaccinintyg eller intyg på att du haft covid-19.

Länder utanför EU:

Norge

Fortsatt stängd gräns för svenska turister. Alla resenärer, inklusive de som är bosatta i Norge, som tillåts resa in i Norge från länder eller regioner som definieras som högriskområden som Sverige måste genomgå en tio-dagars karantän.  Det här gäller i Norge: Privata sammankomster om högst fem gäster utöver ditt eget hushåll. Högst 200 deltagare på ett publikt inomhusevenemang med fasta platser, samma antal gäller utomhus utan fasta platser. Högst 3 gånger 200 deltagare på ett offentligt utomhusevenemang med fasta platser. Butiker och restauranger är öppna med restriktioner, men olika regler gäller för olika regioner beroende på smittoläget. Från och med den 27 maj tillåts alkoholservering på krogen, det blir fritt fram för resor inom landet och större sällskap kommer att kunna umgås.

Storbritannien

Krav på negativt covid-test som är max 48 timmar gammalt samt karantän på hotell i tio dagar kvarstår för svenska turister. Två testomgångar krävs efter ankomst, dag två och dag åtta, de testerna måste bokas innan avresa och resenären står själv för kostnaden på 210 pund.

Det här gäller i Storbritannien: Från 12 april tillåts butiker, hårsalonger och utomhusserveringar att vara öppna. Från 17 maj tillåts umgänge mellan olika hushåll och hotell och restauranger öppnar upp. Alla restriktioner väntas hävas i Storbritannien den 21 juni.

Schweiz

Krav på tio dagars karantän. Negativt test kan förkorta karantänperioden. Det här gäller i Schweiz: Max 10 personer i privata sammankomster inomhus och max 15 personer utomhus. Barn är inkluderade. Från 19 april får max 100 personer vistas på utomhusarenor, till exempel vid fotbollsmatcher eller utomhuskonserter och 50 personer inomhus, till exempel på på biografer, teatrar och konserter.

USA

Stängd gräns för svenska turister, gäller även transitresor. Det här gäller i USA: Olika restriktioner i olika delstater. Många restauranger och barer har alkoholstopp och folksamlingar är begränsade.  Flera stater har också ställt karantänkrav på resenärer som kommer från vissa stater. I New York lättades restriktionerna kraftigt under maj, bland annat genom att kontor och inomhusserveringar fick börja bemannas till 75 procent, och att antalet tillåtna personer i en folksamling höjdes till 500. Fullt vaccinerande personer i USA behöver inte längre bära munskydd. 

Ryssland

Stängd gräns för turister. Det här gäller i Ryssland: Obligatoriskt munskydd. Olika restriktioner i olika regioner. I Moskva har man infört lättnader, biografer och teatrar kan ta emot 50 procent av sin kapacitet och pubar och nattklubbar har öppnats.

Thailand

Inresetillstånd krävs. 15 nätter i karantän i alternativ statlig karantän på resenärens bekostad. Det här gäller i Thailand: Undantagstillstånd gäller fram till 31 maj vilket ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder som ändras löpande. Olika regler gäller för olika provinser men nästan samtliga provinser kräver munskydd i allmänna utrymmen inomhus och utomhus.

Maldiverna

Krav på negativt covid-test samt skicka in ett hälsoformulär före ankomst. Det här gäller på Maldiverna: Majoriteten av öarna har öppnat upp för turism igen eftersom smittspridningen är låg. Obligatoriskt munskydd utomhus.

Australien

Stängd gräns för turister. Det här gäller i Australien: Olika restriktioner i olika regioner. Förbud att lämna vissa regioner.

Indonesien

Stängd gräns för turister.  Det här gäller i Indonesien: Olika sociala restriktioner, hur mycket man får röra sig. Nya restriktioner införs kontinuerligt.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän....
Undvik sommarbedragarna – checklista för att minska risken för bluffakturor I takt med att sommarsäsongen inleds,...
Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...
Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden. På söndagen hittades en amerikansk man...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy