måndag 20 maj, 2024

Barer och caféer i Paris tvingas stänga

Dela

Foto: www.fotoakuten.se

Barer och caféer tvingas stänga i två veckor från och med tisdag, och restauranger tvingas till skärpta rutiner, då Paris höjer sin varningsnivå för covid till den högsta.

Även de brittiska öarna riskerar att stängas ned.

Det har inte skett några förbättringar i den franska huvudstaden sedan mitten av förra veckan, då tre kriterier för den högsta varningsnivån uppnåddes.

Arbetsgivarorganisationen UMIH har varnat för att 33.000 verksamheter inom bland annat hotell- och restaurangnäringen kan gå i konkurs till följd av coronarestriktionerna, med uppemot en kvarts miljon anställda som kan varslas. Organisationen är lättad över att restauranger får hålla fortsatt öppna, men beskriver det som extremt oroande att barerna stängs.

Restriktionerna är tuffa för alla inblandade, medger inrikesminister Gérald Darmanin.

”Vi är fransmän. Vi älskar att dricka, att äta, att leva, att le och pussa varandra”, säger han.

Reglerna ska träda i kraft på tisdag och gälla i 15 dagar, och därefter omprövas. På måndagen väntas regeringen precisera närmare vad de skärpta restriktionerna innebär.

Anställda uppmanas samtidigt att arbeta från hemmet, och universitetens föreläsningssalar får bara vara halvfulla under de hårdare restriktionerna.

På lördagen rapporterade Frankrike in 17.000 nya coronafall, det högsta talet sedan landet började med utbredd testning. I Parisområdet är nästan var tredje intensivvårdsplats upptagen av en covidpatient.

I andra städer som Lille, Lyon, Grenoble och Toulouse närmar sig gränserna för den högsta varningsnivån, och skärpta restriktioner är antagligen att vänta.

I Marseille innebär situationen däremot en lättnad. Där stängdes även restauranger för en vecka sedan. Nu tillåts de att öppna igen enligt samma regler som för dem i Paris.

Även i andra håll i Europa övervägs hårdare restriktioner. I Irland rekommenderar en medicinsk expertgrupp landet att höja restriktionerna till nivå fem, den högsta nivån, från dagens nivå två i största delen av landet, och tre i Dublin och Donegal.

Premiärminister Micheal Martin ska diskutera rekommendationerna med sina två koalitionskollegor i dag. Nivå fem innebär att människor uppmanas att stanna hemma, förutom för att motionera inom fem kilometer, och att bara nödvändiga butiker får hålla öppet.

Enligt The Guardian planerar Storbritannien att införa ett nytt system för restriktioner i tre nivåer, som kan innebära tuffare åtgärder än vad landet tidigare upplevt om okontrollerad spridning sker. Enligt tidningen kan den högsta nivån innebära att man inte får träffa personer utanför det egna hushållet, och att all besöksnäring tvingas stänga.

Antalet bekräftade coronasmittade i världen har passerat 35 miljoner, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Antalet döda som insjuknat i covid-19 är strax över en miljon.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy