torsdag 30 maj, 2024

Billig krona lockar danskar att handla i Sverige

Dela

Foto:fotoakuten

Skillnaden mellan den danska och den svenska kronan är rekordstor. Det driver köpsugna och turistande danskar till Skåne.

Efter fjolårets kräftgång för den svenska valutan kostar en dansk krona i dag 1,50 kronor. Så stor har skillnaden inte varit sedan finanskrisen 2009. Det har gjort det betydligt billigare för danskar att handla och turista i Sverige. Flera skånska köpcentrum och turistanläggningar vittnar om att intresset från grannlandet ökade markant under hösten

”De senaste månaderna och inte minst under julhandeln har vi sett en klar ökning av danska kunder jämfört med tidigare år. Vi har inga exakta siffror men min magkänsla är att uppemot 20 procent av våra kunder är från Danmark i dag. Historiskt ligger den siffran på runt 10 procent”, säger Martin Lundquist på fastighetsbolaget Steen & Ström och ansvarig för köpcentret Emporia i Malmö. 

Närheten till Öresundsbron gör att danskarna kommer till Emporia för att handla det mesta till hushållet, enligt Martin Lundquist. Allt från livsmedel till kläder och skor.  

”Men faktiskt också alkohol. Då vet man definitivt att växelkursen är gynnsam.”

I Malmös centrala butiker har man också tydligt märkt att det pratats mer danska än vanligt under hösten. Men här har valutaeffekten inte nått alla typer av butiker. 

”De som mest märker av en ökning är design- och modebutiker. Det har att göra med att de danskar som tar sig till Malmö city är sådana som är ute efter att köpa något unikt. Dessutom kombinerar de gärna sitt besök med en upplevelse, som ett restaurangbesök”, säger Pia Sandin, vd på Malmö citysamverkan. 

Även den skånska turistindustrin i Skåne känner tydligt av en tillströmning av danska gäster. På hotell Ystad Saltsjöbad utgör danskarna runt 20 procent av gästerna ett normalt år. Nu ligger den siffran på 30 procent. 

”Om vi bara tittar på privata gäster så är andelen till och med uppe i 50 procent. Där har vi aldrig varit tidigare. Vi vill ju gärna tro att vi har ett attraktivt hotell. Men vi inser förstås att valutan också spelar en stor roll här”, säger Anders Nilsson som är delägare i ESS Group som äger Ystad Saltsjöbad men också flera andra hotell i regionen. Enligt honom lägger de just nu mycket kraft på att marknadsföra sina hotell mot danska kunder. 

”Danmark har alltid varit viktigt för oss men vi ser ändå en god möjlighet att växa ännu mer bland danska kunder, bland annat tack vare en gynnsam valutakurs.”

Att det blivit betydligt billigare att handla och turista i Sverige märks även i resestatistiken. Färska siffror för 2022 visar att trafiken över Öresundsbron ökade kraftigt under året. I början av 2022 var antalet fordon som körde över bron 40 procent lägre jämfört med samma period 2019. I slutet av året var trafikflödet bara tio procent lägre jämfört med 2019. 

Men siffrorna visar också att det är framför allt de danska fritidsresorna som lyfter totalsiffran. Här är trafiken tillbaka på nivån från 2019 medan den svenska fritidstrafiken fortfarande ligger efter.

Källa:DI-TT:SE

Dela

Relaterade inlägg

52,3 grader har uppmätts i en förort till Indiens huvudstadsområde Delhi. Det är nytt nationellt...
Hur tänker studenterna när de planerar sin sommarsemester? Vad vill de se och uppleva, hur...
Maldivernas president Dr Mohammed Muizzu deltar i SIDS4 - den fjärde internationella konferensen för Small...
Två tredjedelar av agenterna över hela världen planerar samordnade investeringar i teknik under nästa år och...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy