lördag 25 maj, 2024

Boeing-dokument ger ”mycket oroande bild” av flygfiaskot

Dela

Boeing har lämnat in dokument om 737 Max-härvan som ”verkar peka på en mycket oroande bild” av hur flyg- och försvarsjätten hanterat skandalen, uppger en kongresskälla i USA för nyhetsbyrån AFP.

Dokumenten om de olycksdrabbade planen skickades till luftfartsmyndigheten FAA på eftermiddagen och utredare i kongressen ”sent på kvällen” i måndags – just då många gått på julledighet.

Tidpunkten väcker uppseende, särskilt som det tidigare kommit kritik mot för vänskapliga band mellan Boeing och övervakande myndigheter.

Exempelvis var Nasa-chefen Jim Bridenstine översvallande positiv efter testet med rymdskeppet Starliner i förra veckan, då Boeing skulle flyga en tom kapsel till Internationella rymdstationen (ISS) inför framtida persontransporter. Kapseln hamnade i fel omloppsbana, och nådde aldrig ISS, men ändå signalerade Bridenstine att testet varit så framgångsrik att det kanske inte behöver göras om.

Vad dokumenten som nu lämnats över innehåller har inte offentliggjorts. Men AFP:s källa skriver att ”papprena verkar peka på en mycket oroande bild, både av oro uttryckt av Boeing-anställda kring bolagets linje för säkerhet, och insatser från en del anställda för att se till att Boeings produktionsplaner inte påverkades av övervakande myndigheter eller någon annan”.

Flygjätten hade byggt och levererat uppemot 400 exemplar av storsatsningen 737 Max när två katastrofala olyckor, i oktober förra året och i mars i år, fick myndigheter över hela världen att dra in planens flygtillstånd.

Sedan dess har Boeing försökt övertyga FAA om att företaget uppdaterar och uppgraderar både sina rutiner och flygplanen, men myndigheten har inte satt något datum för när den kan komma att ge klartecken för planen igen.

Samtidigt har tillverkningen fram till häromveckan fortsatt i delstaten Washington, och Boeing har nu ytterligare 400 färdigbyggda plan som inte kan levereras så länge flygstoppet råder.

Fiaskot ledde till att högste chefen Dennis Muilenburg i höstas fråntogs rollen som Boeings styrelseordförande, och i måndags även sparkades som vd.

Börskommentatorer är dock inte helt övertygade efter ledarbytet, som innebär att David Calhoun blir både styrelseordförande och vd.

”Boeings misslyckanden med Max handlar inte bara om dålig kommunikation, så det är viktigt för herr Calhoun att snabbt visa vad han ska göra annorlunda”, skriver banken J P Morgan Chase i en analys. ”Det är särskilt viktigt eftersom han har varit direktör (inom Boeing) sedan 2009, och därmed del av denna situation från början, om än i en övervakande roll”.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy