onsdag 22 maj, 2024

Boeings storkund kräver skärpning: ”Inte nöjda”

Foto: Emirates

Dela

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeings problematiska sentida historia tynger också storkunden från Förenade arabemiraten, flygbolaget Emirates. Ordföranden kräver nu skärpning i en intervju med CNBC.

Bultproblemen som ledde till att en flygplansdörr blåste av flygplanskroppen på en Boeing 737 Max 9 under färd i januari vållade nya allvarliga bekymmer för bolaget, som har 245 passagerarplan i beställning. Den totala andelen av orderboken hos Boeing klargör att Emirates är den största kunden av alla.

”Vi är inte alls nöjda med vad som pågår utan har alltid tagit för givet att det här flygplanet kommer ingå i flottan som utlovat. Nu har vi förseningar, och det är inte upp till oss”, sade ordföranden och vd:n shejk Ahmed bin Saeed al Maktoum till CNBC.

Boeings säkerhetskris är dock ingen ny problematik. Uppmärksamheten började under en period i slutet av 2018 och början av 2019 när två plan av föregångarmodellen Max 8 störtade till följd av otillräcklig utbildning av piloter på ett nytt autopilotsystem. 346 personer dog till följd av säkerhetsbristerna hos tillverkaren, som konstaterades i utredningar som genomfördes av amerikanska luftfartsverket FAA. Säkerhetsprotokollen hade inte följts.

När samma sak kunde konstateras efter att dörren flög av under en Alaska Air-flight i januari briserade en ny kris hos Boeing, som nu har aviserat korsdrag i såväl ledningen som styrelserummet.

Emirates-toppen Ahmed bin Saeed al Maktoum vill dock inte gå så långt som att riva kontrakten med Boeing och i stället förlita sig på leveranser från den europeiska ärkerivalen Airbus.

”Skärp er och få jobbet gjort, vill jag framföra till dem, och jag tror att de kan fixa det”, sade Emirates-chefen.

Boeing-aktien backar med 1,1 procent i den inledande handeln på Wall Street.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela

Relaterade inlägg

SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...
Norwegian lanserar nya destinationer för vintersäsongen 2024–2025 till bland annat Dubai, Agadir och Hurghada. Det...
Två personer har dött efter turbulens på ett plan som var på väg till Singapore...
Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har tecknat avtal om att sälja 105 flygplan till Saudiarabien. Affären –...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy