lördag 13 apr, 2024

Bokningsjätte riskerar miljardböter

Dela

Hotell- och resebokningstjänsten Booking kan tvingas betala motsvarande flera miljarder kronor i böter i Spanien samtidigt som EU:s nya regelverk Digital Markets Act (DMA) träder i kraft nästa månad.

Den spanska konkurrensmyndigheten CNMC inledde 2022 en utredning huruvida bolaget bryter mot konkurrensregler.

Enligt Booking kan företaget nu behöva böta 5,4 miljarder kronor, vilket skulle vara det största bötesbeloppet som CNMC någonsin krävt.

Bolaget säger i ett uttalande att man är ”besvikna” över CNMC:s slutsatser och ”kraftigt motsätter sig” dessa.

”Vi planerar att överklaga detta exempellösa beslut om det skulle bli verklighet”.

Bokningsjätten, som har sitt säte i Nederländerna, dominerar onlinemarknaden för hotellbokningar och är ett dotterbolag till amerikanska Booking holdings group. Nu är oron att det på den europeiska marknaden kommer att krävas anpassning till både nationella lagar och EU:s övergripande nya DMA-regler, som syftar till att öka konkurrensen genom bland annat hot om dryga böter för regelbrott.

Booking säger i sitt uttalande att DMA är ”det rätta forumet” för att diskutera de frågor som den spanska konkurrensmyndigheten lyft eftersom detta ”inenbär en möjlighet att att enas kring lösningar som kan appliceras i hela Europa” i stället för att varje enskilt land har särskilda lagar på området.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...
Sembo har lanserat en ny typ av AI-assistent som ger skräddarsydda förslag på resor, transport...
Efter fem år i Intoit Travel Group och med en fantastisk tillväxt där man mer...
VIAREPS ska marknadsföra flod- och havskryssningsrederiet Plantours i Norden och Benelux Plantours utser AVIAREPS, världens ledande...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy