tisdag 16 jul, 2024

Booking.com förutser 7 resetrender inför 2023

Dela

För att förstå hur vi kommer att tänka kring resor under 2023 beställde Booking.com en omfattande undersökning med mer än 24 000 resenärer i 32 länder och områdenoch kombinerade den med företagets insikter som en ledande digital reseplattform för att kunna dela med sig av sju förutsägelser kring resor. 

I en omvälvande tid då krig, samhällspolarisering, stigande inflation och brådskande oro kring klimatförändringar håller på att förändra världen radikalt, slits människor mellan det som är viktigt för dem och vardagens krav. Resetrenderna inför 2023 speglar denna känsla och visar på att resenärernas behov går i många olika riktningar i deras önskan att anpassa sig till en föränderlig tid.  

  1. Tillbaka till naturen 

Kamouflerade stugor, matlagning över öppen eld och kompasser – under 2023 handlar det om att komma ut i naturen. Efter några kaotiska år med naturkatastrofer, politisk oro och en global pandemi har många tappat tilltron till världen och de ytliga bekvämligheterna i våra moderna liv. Över en tredjedel (37 %) av svenska resenärerna vill ha enklare reseupplevelser där de kan komma ut i naturen. De vill ha semestrar där de kan fly undan verkligheten (46 %), koppla av och leva livet med minimala förnödenheter (37 %). Svenska resenärer är också angelägna om att använda sina resor under 2023 som en möjlighet att lära sig överlevnadskunskap (51 %), till exempel hur man hittar rent vatten (49 %), tänder en brasa från grunden (36 %), leta efter mat i naturen (35 %) och till och med förbereda sig på en apokalyps (33 %). 

Räkna med att se ett större utbud av miljövänliga och jordnära vistelser för att tillgodose behovet från utbrända stadsbor i jakt på enkelhet och boenden som erbjuder gästerna vägledning i hur de kan bli mer självförsörjande, till exempel genom att hitta och tillaga sin egen mat under vistelsen. Fler överlevnadsskolor i naturen, där resenärerna får lära sig de färdigheter som krävs för att överleva en katastrof, förutspås också dyka upp runt om i världen. 

”Tillbaka till naturen” behöver dock inte betyda att komforten nedprioriteras under 2023. Det är en vanlig uppfattning bland många svenska resenärer (54%) att naturvistelser innebär att man måste ge upp bekvämligheter, men det finns en stark önskan om att kombinera natur och lyx. 35 % av resenärer kan dock bara tänka sig en naturresa, om de kan bo på ett lyxigare boende. 

Och hur mycket vill egentligen resenärerna koppla bort sig från omvärlden under 2023? Hälften av de svenska resenärerna (50 %) ser det som ett icke förhandlingsbart krav att det finns telefon- och internetuppkoppling på resmålet – så denna grupp resenärer ger sig inte ut i vildmarken utan 5G. 

  1. Virtuella resenärer 

Tidigare var det rymdresor som ansågs ambitiösa och utanför vår värld. Men nu är rymdresor en verklighet – vad är nästa steg? Nästan en tredjedel (29 %) av de svenska resenärerna säger att de kommer att använda sig av virtuell verklighet nästa år, för att få inspiration till sina resor. 2023 blir därmed året som resandet på allvar ger sig in i metaversumets virtuella 3D-värld, som är under konstant utveckling. En fjärdedel (25 %) av resenärerna vill ge sig ut på en flera dagar lång reseupplevelse i virtuell eller förstärkt verklighet (VR/AR). Metaversumet är inte bara en möjlighet att prova något innan man köper det – det kan informera, underhålla och inspirera människor och öppna dörren till oändliga äventyr. Resenärer kommer inte längre att begränsas av det fysiska och kan experimentera med olika reseupplevelser under ett år då metaversumets världar kommer börja återskapa och nyskapa resmål. Tittar man längre fram i tiden än 2023 kommer den så kallade haptiken (användning av vibrationer och beröring för att kommunicera med användaren) att göra virtuella resor till en verklighetstrogen 3D-upplevelse, som ger känslan av att exempelvis vidröra mjuk sand och känna solens värme. 

Resenärerna kommer att bli modigare i valet av sina verkliga resor efter att de har kunnat besöka resmålen i metaversumet som avatarer först – vilket är en stor fördel för de som kan känna sig oroliga över att åka till en ny plats. 33 % av de svenska resenärerna är mer benägna att resa till platser som de tidigare inte skulle ha övervägt, efter att ha upplevt dem i virtuell verklighet. 

Men även om metaversumet erbjuder resenärerna ett nytt sätt att uppleva världen på under det kommande året, så kommer det inte att stoppa dem från att boka en biljett till sitt nästa resmål – mer än sju av tio (73 %) säger nämligen att en virtuell upplevelse inte är tillräckligt för att bocka av ett resmål från listan med drömsemestrar. 

  1. Utanför trygghetszonen

Oavsett om det beror på lagrad energi, uppdämd frustration eller en ny livsglädje, är världen redo att fördjupa sig i andra kulturer och nya upplevelser. En tredjedel (33 %) av de svenska resenärerna vill uppleva en fullständig kulturchock 2023 – oavsett om det handlar om att resa till en plats med en helt annan kultur och ett helt annat språk (46 %) eller utforska mindre kända städer med dolda pärlor (34 %).

Glöm de vanliga favoriterna – år 2023 kommer resenärerna leta efter unika semesterresor som bjuder på chock, överraskningar och glädje. Cirka två tredjedelar av svenska resenärer (67 %) ser fram emot att uppleva resor som tar dem ”utanför trygghetszonen” och testar deras gränser. Det kommer därför dyka upp allt fler nischade upplevelser som uppmuntrar människor att ta sina resor till extremer. Nästan hälften (46 %) är på jakt efter världens mest exotiska delikatesser, som till exempel den starkaste chilipepparn, och 31 % vill använda sin semester för att utforska livet i rymden, till exempel genom att spana efter utomjordingar eller UFO:n. 

Det är kanske inte förvånande att resenärerna som är ute efter ”kulturkrockar” också är mer villiga att ta risker – mer än tre av tio (34 %) vill köpa en enkelbiljett under 2023 och följa sina instinkter, vart de än tar dem. 

  1. Den gamla goda tiden 

I en tid med global instabilitet och en önskan om att fly undan verkligheten vill människor skapa reseupplevelser som påminner dem om den gamla goda tiden. För 88 % av svenska resenärer är nostalgiresor, som kan påminna oss om bättre tider, högst upp på önskelistan för 2023. Det finns en längtan efter att försjunka i den romantiserade tiden innan digitaliseringen, även för generation Y och Z som inte upplevt den. Över en femtedel av resenärerna (22 %) söker upplevelser som väcker känslofyllda, om än påhittade, minnen om svunna tider, till exempel genom att besöka sevärdheter från ikoniska retrofilmer eller välja bussen som huvudsakligt transportmedel för att återuppleva ungdomens skolresor. Resenärerna vill inte längre göra avkall på underhållning till fördel för avkoppling och svenska resenärer söker sig allt mer till nöjesparkernas adrenalinkickar (46 %) och använder sin fantasi genom att delta i aktiviteter som escape rooms, skattjakter eller bygga fästningar med enorma klossar.  

En del personer från generation Y är nu föräldrar till små barn, så resmål som var populära under 80- och 90-talet kommer att få ett uppsving – till exempel Budva i Montenegro, ett glamouröst alternativ till Saint Tropez för kändisar på 80-talet, eller Bolzano i Italien, som är populärt för sina julmarknader med retrokänsla. Båda dessa resmål finns med på listan med trendande resmål under 2023. Generation Y kommer att vara först med att boka resor med en viss tidsålder som tema, som för dem tillbaka till en tid de håller varmt om hjärtat, och de bokar sannolikt tillsammans med sin familj, eftersom familjeresor med flera generationer står högt på listan med drömresor under 2023.  

  1. Resor för inre frid och njutning

Under 2023 kommer välbefinnandet för sinnet, kroppen och själen att tas till nästa nivå på resan. Resenärer kommer att söka sig till upplevelser för att uppnå inre frid och försjunka sig helt och hållet, utan gränser, inklusive mindre konventionella metoder för att hitta lycka. För resenärer som vill hitta inre balans är meditations- och mindfulnessresor fortfarande populära (35 %), medan fler än var tredje svensk resenär (36 %) siktar på att hitta lugn och ro på en tyst retreat och nästan två femtedelar (37 %) vill gärna ta en paus och åka på en resa med fokus på till exempelvis mental hälsa eller viktiga milstolpar i livet, som klimakteriet eller en graviditet. För de som söker intensivare spirituella upplevelser kommer mer experimentella wellness-upplevelser vara på kartan 2023, 30% av de svenska resenärerna vill nämligen gärna uppleva något utöver det vanliga på nästa wellness-resa. 

Fler samtal i det offentliga kring sexuellt välmående, njutning och sexuella läggningar uppmuntrar fler människor att åka på en erotisk resa, anger en fjärdedel av svenska resenärer (25 %). Diskreta destinationer där resenärer kan få experimentera med bondage eller prova specifika fetischer förväntas bli mer mainstream under 2023 och skapa en trygg plats där resenärer kan utforska sin sexualitet utanför hemmet. 

  1. Från vardagsrutiner till äventyr med jobbet

Möjligheten att jobba varifrån som helst är nu lika vanligt förekommande som betald semester. I kontrast till detta är anställda nu alltmer måna om att öronmärka semesterdagarna för total vardagsflykt. En betydande andel svenska resenärer (61 %) vill att deras resor ska vara strikt jobbfria under 2023. Men även om över två femtedelar (42 %) inte är intresserade av att jobba på semestern kan de tänka sig att åka iväg på en konferens eller resa med jobbet.

Jobbresor är därför tillbaka på dagordningen under 2023. Men till skillnad från jobbresorna före pandemin efterfrågar anställda nu fler tillfällen att bygga gemenskap med sina kollegor i verkligheten (utanför kontoret), vilket speglar ett ökat behov av att kombinera jobbresor med produktiva sociala aktiviteter. Faktum är att 36 % av de svenska respondenterna ser fram emot att deras arbetsgivare planerar en jobbresa för att sammanföra människor, och mer än två femtedelar (43 %) vill gärna att deras arbetsgivare använder de pengar som sparats på omställningen till distans- eller hybridarbete på konferenser eller jobbresor. 

Under 2023 kommer vi därför se allt fler konferensresemål där fokuset kommer läggas på att stärka medarbetarnas relationer och utöva aktiviteter snarare än att jobba. Arbetsgivare kommer att göra konferensupplevelsen till en lek och skapa en värld för sin personal där de måste samarbeta. Tänk resor med ”Robinson”-tema i lyxiga stugor eller gårdar ute på landet med gemensam matlagning och äventyrsaktiviteter utomhus, eller utflykter med kriminaltema där spionskolor, detektivkurser eller CSI-simuleringar är en del av en skattjakt. 

Detta gynnar även företagen – mer än hälften (52 %) av de svenska respondenter tror att de kommer inspireras till att vara mer produktiva på jobbet genom att utforska nya platser.

  1. Spara för att slösa 

Mot bakgrund av den globala ekonomiska osäkerheten kommer resenärerna fortsätta prioritera resor under 2023, men även fundera på hur de kan få ut så mycket som möjligt av sin resebudget och vad som är viktigast. Bekymmersfria resor kommer fortfarande ligga högt upp på önskelistan, och två femtedelar av de svenska resenärerna (40 %) säger att de fortfarande kommer prioritera att investera i en semester. Det kommer dock vara avgörande att tänka på budgeten. Mer än sex av tio resenärer (62 %) vill ha mer valuta för pengarna under sina resor. 

Under 2023 kommer ekonomiskt välorganiserade resplaner tas till nästa nivå, när människor drar nytta av erbjudanden, smarta knep och väl valda resetillfällen för att minska sin resebudget (55 %) och prioriterar valuta för pengarna med hjälp av rabatter och lojalitetsprogram (42 %). Nästan hälften av de svenska resenärerna (48 %) kommer att försöka spara pengar genom att överväga resmål där det är lågsäsong eller rutter som tar längre tid, medan majoriteten (57 %) kommer att planera sina resor en längre tid i förväg med förhoppningen att få ett bättre pris. Nästan två femtedelar (39 %) anser att det är bättre att använda resebudgeten på en eller två längre semestrar istället för på flera kortare resor.

På samma sätt är många resenärer förvånande nog beredda att lägga extra mycket pengar på de delar av resan som är viktigast för dem. 36 %) medger att de planerar att spendera mer pengar på sina semestrar för att kompensera för bristen på resor under de senaste två åren, och 41 % planerar att kosta på sig rejält för att få ut så mycket som möjligt av sin resa och att varje upplevelse är värd pengarna.

Christin SchmidtRegional Manager för Sverige på Booking.com, säger:

”Om de senaste åren har lärt oss något så är det att resor inte ska tas för givet. Årets undersökning om resetrender visar den underliggande tendensen till medvetet paradoxala beteenden som ger oss en större känsla av kontroll mitt i all instabilitet. Den visar också en önskan om att resor ska vara ett sätt att hitta ögonblick av glädje utan skuldkänslor och att fly undan den tunga verklighet vi ser i våra nyhetsflöden. Vårt mål på Booking.com är därför fortfarande att göra det lättare för alla att hitta sin unika reselycka på ett mer personligt och sammankopplat sätt under året som kommer och längre fram i tiden.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Det är viktigt att du förbereder dig inför din resa. Säkerställ att du har en...
Efter den varmaste vintern och tidigaste värmevågen som registrerats varnar grekiska myndigheter för risk för...
Utrikesdepartementet skärper sin reseavrådan för Algeriet på grund av förändringar i säkerhetsläget. Avrådan gäller för alla...
Hotellkoncernen Strawberry tar över namnet på nationalarenan i Solna efter att ha slutit ett långsiktigt...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy