torsdag 23 maj, 2024

Branschorganisation ser allt djupare kris för flygbolagen

Dela

Flygindustrins internationella branschorganisation IATA sänker prognosen för flygbolagen i coronakrisen.

Vaccinationer väntas inte leda till någon större effekt för flygandet förrän tidigast till sommaren.

Flygbolagens beräknas göra förluster på 118,5 miljarder dollar i år och ytterligare 38,7 miljarder dollar 2021, enligt IATA:s nya sänkta prognos. Det innebär förluster för 157 miljarder dollar (motsvarande 1 350 miljarder kronor) på två år.

Positiva nyheter om olika vaccinkandidater mot covid-19 välkomnas av IATA. Men vaccinationsprogrammen väntas inte ge någon effekt på resandet förrän kanske i mitten av 2021, enligt organisationens generalsekreterare Alexandre de Juniac.

Antalet flygpassagerare beräknas falla till 1,8 miljarder i år, ned från 4,5 miljarder 2019, enligt den nya prognosen. För 2021 räknar IATA med en viss återhämtning, upp till 2,8 miljarder passagerare under hela året.

IATA upprepar i samband med prognosen sin uppmaning till regeringar runt om i världen att ersätta reserestriktioner och karantänsbestämmelser med mer ambitiösa system för att testa för coronaviruset.

Medan personresorna har gjort en djupdykning i coronakrisen är flygtransporter en ljusglimt i mörkret för flygbolagen. Intäkterna från frakt beräknas öka 15 procent till totalt 118 miljarder dollar i år.

Mycket av detta förklaras av prislyft för frakt till följd av att stora delar av flygplanen parkerats av flygbolagen i krisen.

Fraktvolymen totalt i år beräknas falla nästan 12 procent till 54,2 miljoner ton.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy