torsdag 18 apr, 2024

Cykla i Filmlandskapet Småland vinnare av Årets Turismpris 2022

Dela

 Helene Berg, VD Smålands Turism tillsammans med vinnarna Carina Eldåker och Carina Engqvist från Cykla i Filmlandskapet Småland, samt Mari Hultin, styrelseordförande Smålands Turism.
Helene Berg, VD Smålands Turism tillsammans med vinnarna Carina Eldåker och Carina Engqvist från Cykla i Filmlandskapet Småland, samt Mari Hultin, styrelseordförande Smålands Turism.

Carina Engqvist och Carina Eldåker, grundare av Cykla i Filmlandskapet Småland, fick på Jönköpingsgalan ta emot Årets turismpris 2022 för sitt innovativa och hållbara turismkoncept. Att på cykel uppleva både kända och okända miljöer från Astrid Lindgrens älskade filmer lockar både svenska och utländska turister till den småländska landsbygden.

Cykelturerna som utgår från Filmbyn, har fokus på att uppleva så mycket som möjligt, snarare än att vara snabbt framme. Omsorg läggs såväl på det kulturella arvet som de små detaljerna för att gästerna ska få en upplevelse för livet. Turerna går förbi flera inspelningsplatser, men även andra besöksmål och skickliga lokala företagare längs vägen lyfts fram.

– Carina och Carina har ett brinnande engagemang för sin bygd och är riktiga destinationsbyggare. De söker aktivt samarbeten med andra aktörer i området för att lyfta fram den lokala kraften och kompetensen och skapa en rik året runt- upplevelse, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Med värme och glädje fyller Carina Engqvist och Carina Eldåker turen med fakta och anekdoter. De har myntat begreppet ”korgcykling”- en trivsam cykeltur i egen takt, med trasmattan på pakethållaren och fikakorgen packad för natursköna stopp längs vägen.

– Med en genuin omtanke om sin bygd, natur och miljö är hållbarhet en genomgående faktor i allt de gör. De har visat att det går att utveckla nya hållbara turismkoncept, vilket vi ser en ökad efterfrågan på från både inhemska och utländska turister, säger Helene Berg.

Vinnaren av Årets Turismpris utses av Smålands Turism AB och priset består av en lokalt producerad skulptur och en utvecklingsfond på 10 000 kronor. Vinnaren av Årets Turismpris blir också nominerad till Stora Turismpriset i Sverige. Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, där vinnaren får ett bidrag på 100 000 kronor för att utveckla sin verksamhet. 

– Det här är otroligt, sade en rörd Carina Eldåker. Jag känner mig både glad och faktiskt, just nu lite chockad! Vilken dag, vilken kväll!

Juryns motivering löd:
Med ett brinnande engagemang för sin bygd har 2022 års vinnare utvecklat ett helt nytt och hållbart turismkoncept som lockar båda inhemska och utländska turister.

I en trakt där svensk barnfilm har blivit en del av kulturarvet har grundarna sett möjligheterna att genom cykelpaket levandegöra och koppla ihop Astrid Lindgrens älskade filmskatt med småländsk natur på ett lättillgängligt, attraktivt och hållbart sätt.

Med en stor innovations- och samarbetsvilja har man knutit såväl andra lokala aktörer som besöksmål till sig och på så sätt skapat en unik året-runt upplevelse

Årets Turismpris har delats ut sedan 2008, förra året tilldelades Wallby Säteri utanför Vetlanda det ärofyllda priset.

Dela

Relaterade inlägg

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy