söndag 19 maj, 2024

Danskar vill ha SAS: ”Huvudkontoret bör flyttas”

Dela

Foto:SAS

SAS huvudkontor bör flyttas till Danmark, hävdar danska politiker som pekar på att Sverige vägrat ställa upp med nya pengar åt det krisande flygbolaget.

På svenska finansdepartementet säger man sig följa frågan noga.

Det som startade som ett skandinaviskt samarbetsprojekt har på senare år utvecklats till en utdragen huvudvärk för de tre grundarstaterna, med sviktande engagemang som följd. Redan 2018 sålde Norge sitt  SAS  -innehav, och när flygbolaget i fjol äskade kapital till sitt ännu pågående upplivningsförsök gjorde den svenska regeringen tumme ned.

”De får söka kapital på annat sätt och andra investerare”, sa dåvarande näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Den danska regeringen har tvärtom förklarat sig beredd att ännu en gång öppna plånboken, vilket bäddar för ett framtida SAS med Danmark som ensam statlig huvudägare. Den danska finansministern Nicolai Wammen (S) har pekat på en framtida ägarandel i flygbolaget på uppemot 30 procent, jämfört med dagens 22 procent.

Mot den bakgrunden ifrågasätts rimligheten i att Sverige fortsatt ska utgöra flygbolagets administrativa och legala bas – inte minst eftersom Kastrup dessutom redan är det viktigaste navet i bolagets flygtrafik. Flera danska oppositionspolitiker säger till tidningen Berlingske att danska statens stöd bör innebära att SAS flyttar sitt huvudkontor från huvudkontoret i Frösundavik utanför Stockholm till Danmark.

”Vi anser att huvudkontoret bör flyttas till Danmark. Det är väldigt centralt för Dansk Folkeparti, och det är dags för SAS att flytta till Danmark”, säger Nick Zimmermann, Dansk Folkepartis talesperson i transportpolitiska frågor, till Berlingske.

Lisbeth Bech-Nielsen, finanspolitisk talesperson för Socialistisk Folkeparti, uttrycker liknande tankar.

Vi är den enda statliga investeraren som finns kvar, och det är helt naturligt att flytta huvudkontoret till Köpenhamn. Det vore bisarrt om det inte händer”, säger hon till tidningen.

Niels Flemming Hansen, transportpolitisk talesperson för De Konservativa, välkomnar SAS till Danmark men vill inte uttrycka en flytt som ett villkor för statligt stöd.

”Om SAS väljer att flytta företaget till Danmark för att det är vettigt av någon anledning så ska de vara hjärtligt välkomna. Men hänger för vår del inte ihop med om de får pengar eller inte”, säger han till Berlingske.

Den nya svenska regeringen står fast vid den linje gentemot SAS som den förra regeringen stakade ut: Det blir inga mer pengar. Det gäller även om det nu höjs danska röster för att flytta huvudkontoret.

Skulle regeringen på något sätt invända mot en sådan flytt av huvudkontoret?
”Det här är en hypotetisk fråga. Som aktieägare i SAS följer vi situationen noga. I övrigt har vi inga kommentarer”, säger Victoria Ericsson, presstalesperson på finansdepartementet, till Di.

Personer med god insyn i SAS uppger för Di att flytt av huvudkontoret till Danmark är möjligt, men att det skulle vara en komplicerad övning samtidigt som nyttan för såväl bolaget som kunderna framstår som ytterst begränsat.

SAS inledde i fjol en så kallad chapter 11-process i USA, vilket innebär en form av rekonstruktion, vilken man hoppas kunna avsluta under andra halvåret 2023. Förutom 7,5 miljarder kronor i årliga kostnadsbesparningar planerar bolaget att ta in cirka 9,5 miljarder kronor i nytt eget kapital.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy