onsdag 19 jun, 2024

Du har fått vaccinet – vad gäller nu?

Dela

Du är vaccinerad och så även flera personer i din närmaste omgivning – får du gå till jobbet nu och kan du umgås med fler vänner? Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, berättar vad som gäller för dem som har fått minst en vaccindos.

AVSTÅND

Jag är fullt vaccinerad, måste jag hålla avstånd till dem som inte är?

Vi har fortfarande ett väldigt högt smittläge, till dess att vi har fått ner det så ska vi fortsätta hålla avstånd. Sen har man en personlig trygghet i att man har liten risk för allvarlig sjukdom och liten risk att dö när man är vaccinerad, framför allt tre veckor efter första dosen och sen efter andra dosen.

UMGÅS INOMHUS

Jag och mina vänner har alla fått första sprutan, ingen hör till en riskgrupp – kan vi nu umgås fler inomhus?

Vi är inte riktigt där att vi kan umgås som vanligt igen. Om man träffas några stycken bara i den sociala bubblan kan man känna sig trygg, men det är inte läge att tänja på gränserna. Eftersom smittläget är högt finns det en liten risk att någon har smitta och då kan man smitta ned någon annan. Det är inte alltid ens kamrater berättar att de tillhör en riskgrupp, så ska man vara på den trygga sidan ska man hålla ut och hålla i ett tag till.

MUNSKYDD

Jag är fullt vaccinerad, måste jag fortsätta bära munskydd i kollektivtrafiken?

Vi bär munskydd av hänsyn till andra. Det handlar inte om en själv, utan det är den lilla risken att man skulle kunna föra smitta vidare. Ingen vet vem som är vaccinerad och inte vaccinerad eller vem som har haft sjukdomen så det är bra att vi alla fortsätter bära munskydd ett tag till.

ALLVARLIG SJUKDOM

Jag har fått första dosen, kan jag känna mig skyddad mot allvarlig sjukdom?

Skyddseffekten är väldigt hög mot just allvarlig sjukdom och död, så man har ett stort och bra skydd. Men det finns inget 100-procentigt vaccin och därför är vi lite tråkiga i ett sånt här smittläge, för att undvika att de som är vaccinerade ska bli svårt sjuka så ska vi hålla rekommendationerna ett tag till.

FÖRSTA DOSEN OCH ANDRA DOSEN

Är det någon skillnad i hur skyddad jag är mellan första och andra dosen?

Man ger den första dosen för att man ska få ett första skydd mot sjukdomen och sen ger man den andra så att skyddet ska hålla i sig en längre tid. Man har ett bra skydd efter första dosen, men man får ett ännu mer hållbart skydd efter den andra.

GÅ TILLBAKA TILL JOBBET

Jag har fått första dosen vaccin, kan jag börja jobba från kontoret?

Det finns flera orsaker till att vi jobbar hemifrån och en sak är att det inte ska uppstå trängsel i till exempel kollektivtrafiken eller på arbetsplatsen. Det spelar ingen roll om man är vaccinerad eller inte vaccinerad, man bidrar till trängsel lika mycket.

Om det är fler personer i kafferummet kanske några är vaccinerade och några är inte det och då kan det bli för trångt för dem som är ovaccinerade.

HUSHÅLLSKONTAKT

Jag har fått åtminstone en dos men har haft nära kontakt med en person som blivit sjuk i covid-19, måste jag isolera mig?

Nej, en vaccinerad hushållskontakt till en smittad person får lämna hemmet och kan också jobba från sin arbetsplats om man inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Risken för att man har blivit smittad själv är väldigt liten, men om man jobbar inom vården ska man provta sig ändå innan man återgår till arbetet.

RESA INRIKES

Jag har fått minst en dos, är det ok för mig att resa utan att riskera att belasta sjukvården på annan ort?

Risken att insjukna i covid har minskat betydligt, men regionen kan ha en svår sjukvårdssituation och då vill man kanske inte sitta på akuten med en bruten arm.

Källa:svt.se

Dela

Relaterade inlägg

Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän....
Undvik sommarbedragarna – checklista för att minska risken för bluffakturor I takt med att sommarsäsongen inleds,...
Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...
Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden. På söndagen hittades en amerikansk man...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy