måndag 22 apr, 2024

Efter budkriget – Jetblue köper Spirit Airlines för 3,8 miljarder dollar

Dela

Foto:Spirit Airlines

Det amerikanska lågprisflygbolaget Spirit Airlines har sedan en tid tillbaka fört diskussioner med både Frontier och Jetblue. Nu står det klart att Jetblue inner dragkampen och skapar det femte största flygbolaget i USA i en affär värd 3,8 miljarder dollar. 

Affären, som tillkännagavs på torsdagsmorgonen, sätter punkt för ett flera månader långt budkrig och kom timmar efter att Spirit meddelat att man skrotat planerna på en affär med Frontier Airlines. Det rapporterar CNBC.

Spirit saknade aktieägarstöd för ett godkännande av Frontier-fusionen, som var på tapeten redan i februari. Frontier lade då ett bud värt 2,4 miljarder dollar, ett bud som snabbt utmanades av Jetblue som kom med ett fientligt bud.  

Det hela har sedan följts upp med sockrade bud och Spirit valde att skjuta upp omröstningen tre gånger gång för att ge sig mer tid att förhandla fram bästa affären för sina aktieägare. Bolagets sista omröstning var planerad att hållas den 15 juli.

Det slutade tillslut med att Jetblue gick vinnande ur dragkampen i en affär värd 3,8 miljarder dollar.

Jetblue kommer att betala 33,50 dollar per aktie i kontanter för Spirit, inklusive en förskottsbetalning på 2,50 dollar per aktie om Spirits aktieägare godkänner affären och en ”ticking fee” (En avgift som tas ut för att kompensera för eventuella fördröjningar) på 10 cent per månad från och med nästa år tills dess att affären avslutas.

Flygbolagen skrev i en gemensam ansökan att de förväntar sig att affären avslutas senast under första halvåret 2024.

Spirit föredrog länge ett samgående med Frontier då man bedömde att den affären skulle ha en större chans hos konkurrensmyndigheterna. 

Spirit måste betala Frontier 25 miljoner dollar i fusionsrelaterade kostnader på grund av det uppsagda avtalet, enligt Frontier.

Det amerikanska justitiedepartementet har ännu inte kommenterat Jetblue-Spirit-avtalet. 

Spirit-aktien lyfter 4,2 procent på Wall Street, Jetblue tappar 2,2 procent och Frontier rusar över 18 procent. 

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy