onsdag 29 maj, 2024

Efter svinkylan – nu kommer påskvärmen

Dela

Räkna med äggjakt utomhus i år. Lagom till skärtorsdag stiger kvicksilvret till 15 grader.
– Det är absolut en lovande påskprognos, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Först jämngrått, sedan någon veckas lockande sol och vårkänslor och nu bitande kallt och snöblandat regn igen. Den senaste tiden har vädret spelat alla vårsuktande svenskar flera väderspratt, och Foreca-meteorologen förklarar varför det plötsligt svängt tillbaka igen.

Högtryck förgyller påsk

– I början av veckan hade vi ett lågtryck österifrån som förde med sig kall luft över landet. Natten till tisdagen var det minusgrader i så gott som hela landet bortsett från kuststationerna i söder. Men det är normalt, i alla fall någon natt i samband med klart väder, även i början av april.

I dag drar lågtrycket däremot bort och det blir soligt på de flesta håll, om än med fortsatt blygsamma temperaturer den här veckan.
På måndag kan vi äntligen välkomna ett högtryck från väst som ser ut att kunna förgylla påskhelgen för nästan hela landet.
– Ett ganska mäktigt högtryck växer in västerifrån. Det har cirkulerat över norska havet och rört sig in i landet nu i dagarna. Nästa vecka när det legat kvar ett tag blir det varmare, säger Mikael Sjöstrand.

”Varmt i hela landet”

Och framåt påskhelgen är det bara positiva nyheter för alla som hoppats på uteaktiviteter som äggjakt och trädgårdspremiär.
– Det ser ut att komma in värme över hela landet, 15 grader i söder och 10 längre norrut.
Kan vi glömma köldknäppar efter detta eller finns det risk för mer chock?
– Det är lite roligt hur man glömmer bakslagen helt så fort man känner lite vår, säger meteorologen som inte ger några löften.
Den berömda Valborgskylan då?
– Det är ju inte jättelångt kvar till Valborg. Visst kan det komma kalluft igen men ju längre in i våren vi kommer, desto mer varmluft i systemet och desto starkare sol. Men man kan inte utesluta mer kyla. Tyvärr.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy