lördag 13 apr, 2024

Estland får sina första Michelin-stjärnor

Dela

Estlands första Michelin-stjärnor har nu presenterats. Foto: Visit Estonia.
Foto: Visit Estonia.

Guide Michelin har publicerat sin första estländska utgåva. Totalt belönades två restauranger med stjärnor, och är därmed först av alla i de baltiska länderna att ingå i den prestigefulla guiden.

Onsdagen den 25 maj, presenterades den första Michelinguiden för Estland. Totalt belönades två restauranger, NOA Chef’s Hall samt 180° by Matthias Diether, med en Michelin-stjärna vardera, och guiden omfattar totalt fem restauranger som prisats med Bib Gourmand, för vällagad mat och en upplevelse till ett rimligt pris, samt två gröna stjärnor som står för ett hållbarhetsinitiativ.

De båda restaurangerna som belönats med varsin stjärna finner vi i den estländska huvudstaden Tallinn. En av restaurangerna är NOA Chef’s Hall, där kockarna Roman Sidorov och Tõnis Siigur, sätter den kreativa 7-rättersmenyn. Här står lyxiga råvaror, vare sig det är norsk pilgrimsmussla, hummer från Kanada eller lokala produkter av bästa kvalitet, i fokus. Restaurangen, som slog upp portarna i Tallinn 2014, har nu äntligen fått sitt erkännande av Michelininspektörerna, som följt Estlands kulinariska scen under de senaste åren. 

Estland, vår granne i öst och hjärtat av den baltiska regionen, förbinder inte bara de kulturella punkterna mellan Skandinavien, Central- och Östeuropa – landet erbjuder även charm, lång historia och en mycket intressant kulinarisk scen. Smaken för mångfald, hantverksprodukter och lokala råvaror har ett tydligt inflytande på det estniska köket och dess ambitiösa unga kockar.

När det blev klart att Estland skulle ingå i den prestigefulla guiden, uttalade Estlandsminister för näringsliv och informationsteknik, Andres Sutt, sig om erkännandet:

”Estland har vunnit en seger som kommer att knyta vår matkultur närmare Europa. Inom matkultursscenen kommer effekten säkert att bli lika stor som en Oscar i filmvärlden. Att gå med i MICHELIN-familjen kommer att göra oss mer kända, bättre förstådda och mer jämförbara internationellt, och det kommer också att framhäva våra värderingar och vår karaktär. En matkultur i världsklass är ett av de viktigaste skälen till att resa. Det är också en av de vanligaste orsakerna till att man återvänder om och om igen. Jag vill tacka Visit Estonias team som främjade detta partnerskap – MICHELIN-guiden kommer att ha en långvarig inverkan på Estlands turism, export och rykte.”

Gwendal Poullennec, internationell direktör för MICHELIN Guide säger:

”Estland är ett av de länder som våra inspektörer har granskat med nyfikenhet i flera år. Efter många månaders bevakning runtom i landet, från Tallinn till Tartu, från Mäeküla till Kloogaranna, har vi upptäckt en myllrande kulinarisk scen, full av kvalitetsrestauranger och ett varierat kök. Det första urvalet av restauranger, där man lyfter fram begåvade kockar och proffs som spelar på både en klassisk estnisk och internationell repertoar, är en underbar inbjudan till denna fascinerande gastronomidestination.”

Det estniska restaurangutbudet har sammanställts av MICHELIN-guidens professionella, oberoende och öppensinnade inspektörer, som ger sina rekommendationer baserade på anonyma luncher och middagar. Detta första urval av restauranger i Estland återspeglar kvaliteten på den lokala matscenen och inkluderar restauranger med MICHELIN-stjärnor, Bib Gourmand eller MICHELIN Green Star.

Dela

Relaterade inlägg

Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...
Sembo har lanserat en ny typ av AI-assistent som ger skräddarsydda förslag på resor, transport...
Efter fem år i Intoit Travel Group och med en fantastisk tillväxt där man mer...
VIAREPS ska marknadsföra flod- och havskryssningsrederiet Plantours i Norden och Benelux Plantours utser AVIAREPS, världens ledande...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy