onsdag 29 maj, 2024

EU-källor: Fotbolls-EM och Eurovision-tävlingen kan ställas in

Dela

Foto:ECDC

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Kampen mot coronaviruset är nu inne i ett kritiskt skede om spridningen ska begränsas.

Risken för EU som helhet är dock låg, men det kan bli aktuellt att ställa in stora publikevenemang, som Eurovision-tävlingen i maj och fotbolls-EM i juni.

Det sade källor i EU-kommissionen och Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC på torsdagen.

”När når vi toppen av utbrottet? Ingen aning. Det är för tidigt att spå”, sade en expert.

”Vi är vid en brytpunkt. Vi är inne i en fas där spridningen ska stoppas. Det beror på hur effektiva vi är. Spridningen minskar i Kina, samtidigt som det når andra länder i världen”, fortsatte källan.

Samtidigt betonade experterna att risken för utbredd spridning är låg för EU som helhet tack vare EU-ländernas kapacitet inom smittskydd.

Men alla EU-länder bör vara oroliga och ta epidemin med COVID-19-viruset på allvar.

Experterna sade att de inte har tillräckligt med information nu för att avgöra om större publikevenemang ska ställas in för att minska spridningsriskerna. Eurovision-tävlingen och fotbolls-EM nämndes som exempel.

Att människor från många olika länder samlas för sådana evenemang kan medföra stora risker.

”Situationen förändras snabbt. När evenemangen kommer närmare måste vi fundera på det. Vi konstruerar olika modeller och analyserar troliga effekter av sådana evenemang”, sade en källa.

Samtidigt förbereder kommissionen just nu en gemensam upphandling av skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel åt de EU-länder som så önskar. Intresset har ökat avsevärt de senaste dagarna och tidsgränsen har förlängts.

Däremot har inga EU-länder planer på att införa gränskontroller inom Schengenområdet på grund av epidemin. Det framkom vid ett möte för experter i hälsosäkerhet på onsdagen, sade kommissionens vice chefstaleskvinna Dana Spinant vid en pressbriefing på torsdagen.

Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Frankrike och Norge har redan gränskontroller av andra skäl – migrationsströmmar och terroristhot.

Smittskyddsexperterna rekommenderade systematiska kontroller. Men dessa upptäcker bara personer som har insjuknat.

Under inkubationstiden på fem-sex dagar – ibland upp till 14 dagar – upptäcks inte smittan.

”Det verkligt viktiga är att identifiera fallen så tidigt som möjligt och hantera dem. Tumregeln är att varje fall högst ska smitta en person till. Då ebbar epidemin ut”, sade en expert.

Dödligheten i COVID-19-viruset är högst 2 procent. Varje år dödar säsongsinfluensan omkring 30.000 personer i EU.

På torsdagsmorgonen rapporterade ECDC 14 dödsfall i EU på grund av coronaviruset. 

Källa:nyhetsbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy