söndag 19 maj, 2024

Europas turistländer öppnar upp – detta gäller för svenskar

Dela

Från onsdag öppnar Italien landet för både turister inom EU och för regionalt resande i landet. Gradvis häver EU:s turistmagneter sina gränsrestriktioner, men i flera länder är svenskar fortsatt svartlistade. 

Coronastängda länder fortsätter att undan för undan att lätta på restriktionerna. Sent på fredagen bekräftade Italiens regering beskedet om att häva reserestriktionerna mellan olika regioner inom landet från och med onsdagen den 3 juni. 

Ekonomer ser positivt på beskedet, men i några av de södra regionerna med begränsad smittspridning överväger man att införa lokala gränsrestriktioner mot resenärer från norra delar av landet – främst från Lombardiet som är hårdast drabbat av pandemin, skriver nyhetssajten The Local. 

Tidigare i maj beslutade Italien om att öppna landet för resenärer från andra EU-länder, också från 3 juni. Förhoppningen är att åtminstone delar av sommarturismen kan komma igång, men inte förrän år 2022 räknar landet med att vara tillbaka på tidigare besöksnivåer. 

Chefen för Italiens nationella turistcenter (Enit), Giorgio Palmucci, hoppas att pandemin på lång sikt kan leda till en mer hållbar turism och pekar på överturismen som flera regioner tidigare kämpat med. 

Runt 420 miljoner människor besöker årligen Italien. Turismindustrin står för 13 procent av landets BNP och sysselsätter cirka 4,2 miljoner människor.

Resande till EU-länder i sommar

Grekland öppnar flygplatser för tursim från 29 länder den 15 juni. För svenskar som reser från Stockholm gäller 7 dagars karantän.  

Spanien upphäver karantänkravet för internationella besökare den 1 juli. 

Italien slopar kravet på karantän från besökare från EU-länder och Schengen från och med 3 juni. 

Frankrike har meddelat man man gradvis ska släppa på restriktionerna. Från 15 juni är gränserna öppna för turister från Tyskland och Schweiz. 

Schweiz öppnar också gränserna den 15 juni, och då enbart för turister från Frankrike, Tyskland och Österrike. 

Portugal, som klarat sig betydligt lindrigare än Spanien, öppnar sina gränser den 15 juni för turister. Hälsokontroller på flygplatserna väntar för inresande, men inte karantän. 

Cypern välkomnar turister från ett antal ”lågriskländer” från den 9 juni, bland annat från Tyskland, Grekland och Malta. För svenskar är gränserna fortsatt stängda.

Kroatien öppnade sina gränser den 28 maj för turister från tio EU-länder. Sverige finns inte med bland dessa.

Källa:di.se

Obs! För svenskar gäller UD:s reseavrådan till och med den 15 juli.

 

Dela

Relaterade inlägg

Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...
Rånäs Slott har precis mottagit den prestigefyllda Travellers' Choice-utmärkelsen från Tripadvisor! - Det känns verkligen fantastiskt att...
Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av sig kläderna, men borde du...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy