måndag 20 maj, 2024

Fartyget Viking Grace ännu klimatsmartare med ny teknik

Dela

Foto:viking line

Äntligen återvänder fartyget Viking Grace i daglig trafik mellan Stockholm och Åbo, nu klimatsmartare än någonsin. Under den tre veckor långa dockningen i danska Odense har Viking Line installerat teknik som sänker bränsleförbrukningen, samtidigt som interiören har fräschats upp på ett hållbart sätt. Bland annat har 5 000 kvadratmeter uttjänta heltäckningsmattor och säckvis med övriga textilier från fartyget tagits till återvinning och återbruk.

Viking Grace avgår varje morgon från Stadsgårdskajen i Stockholm till Mariehamn och Åbo men har tillbringat de senaste tre veckorna i en torrdocka i Odense, Danmark, där omfattande renoveringar och underhållsarbeten har utförts på fartyget. 

­– Grace servas normalt sett på två till tre dagar två gånger per år, så att den här gången kunna avsätta flera veckor till olika uppgraderingar har varit välgörande. Nu var det dags för ett rejält ansiktslyft både exteriört och interiört, samtidigt som vi fick ännu mer klimatsmarta lösningar i maskinrummet, säger Sari Launonen, intendent Viking Grace.

Den tekniskt mest betydelsefulla åtgärden var att man utanpå fartygets propellertunnlar installerade så kallade Elogrids som minskar rörelsemotståndet. Den tekniska lösningen som levererats från finska Elomatic minskar fartygets bränsleförbrukning med tre procent och koldioxidutsläppen med cirka tre ton per dygn.

Under dockningen servades även fartygets propellrar, roder och maskiner, framdrivningsmotorer och högspänningsutrustning.

–Att kontinuerligt justera och förbättra tekniken under hela fartygets livscykel är avgörande för minskningen av våra utsläpp. För tio år sedan kom Viking Grace i trafik som världens mest klimatsmarta fartyg och nu blir hon ännu energieffektivare tack vare de nya flödeskontrollerna. Att regelbundet underhålla fartygen är också ett slags miljöarbete. Till exempel har den noggranna rengöringen av fartygsbotten som genomförs under torrdockning en direkt inverkan på bränsleförbrukningen, säger Dani Lindberg, hållbarhetschef Viking Line.

Trogna resenärer kan märka skillnaden så fort de går ombord på Viking Grace. Utsidan är nymålad och golven täckta med 5 000 kvadratmeter ny heltäckningsmatta. Hela fartyget har rengjorts noggrant från golv till tak och i hytterna finns splitternya madrasser, bäddmadrasser, täcken och kuddar. Innovationer som förbättrar reseupplevelsen finns även i fartygets restauranger, på spaavdelningen och i taxfreebutiken. Lekrummen har totalrenoverats.

Allt material som tas ur bruk och det avfall som uppstått under underhållsarbetet sorteras på varvet för återanvändning. De gamla heltäckningsmattorna lämnade varvet i Odense för att få ett nytt liv på mattleverantören Tarketts fabrik medan kasserade bäddtextilier och personalens arbetskläder förvandlas till ny textilfiber på Rester Oy:s textilförädlingsanläggning i finska Paimio. 

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Levererades av Tallink Grupps fartyg Superfast IX, som för närvarande heter Atlantic Vision, åter till...
Torghatten har vunnit sitt första färjekontakt i Sverige. Torghatten ska köra linjen Koster-Strömstad, från december...
Finnlines VD Tom Pippingsköld kommenterar delårsrapporten: "Årets första kvartal var utmanande men Finnlines lyckades navigera sig...
En man i 35-årsåldern som jobbar på ett kryssningsfartyg greps i tisdags i Alaska, anklagad...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy