måndag 22 jul, 2024

Finland och Danmark stoppar ryska flyg

Dela

Finland och Danmark är på väg att stänga sina respektive luftrum för ryska flygplan. Även Belgien sällar sig till listan över länder som portar ryska flyg.

Den finländske transportministern Timo Harakka meddelar beslutet via Twitter, där han också bifogar en ukrainsk flagga. Det framgår inte där när det kan komma att träda i kraft.

Finland och Ryssland delar omkring 130 mils gräns.

”Vi har beslutat att vi så snabbt som möjligt stänger vårt danska luftrum för ryska flyg, inklusive privatflyg”, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod, som tillägger att ett förbud kommer att träda i kraft någon gång under söndagen.

Det är viktigt att EU håller ihop i denna fråga, enligt Kofod.

Även Belgien stänger sitt luftrum för samtliga ryska bolag, säger premiärminister Alexander de Croo enligt belgiska medier.

En lång rad europeiska länder har stängt eller är på väg att stänga sina respektive luftrum för ryska förbiflygningar. Utöver ovan nämnda har Bulgarien, Polen och Tjeckien också gjort det, medan Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovenien och Tyskland har beslutat att göra det.

Besluten innebär stora begränsningar av den ryska flygtrafiken.

Samma dag som Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina beslutade Sverige och Finland att inte tillåta den ryska statsdumans talman Vjatjeslav Volodin att flyga över länderna, när han skulle ut och resa. Det uppges ha förlängt hans resa med två och en halv timme.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Flygplanstillverkaren Airbus aktie faller nästan 10 procent efter en sänkt vinstprognos för 2024. Airbus hänvisar...
Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy