måndag 20 maj, 2024

Finländskt besked upprör: ”Väldigt bekymrade”

Dela

Foto: Mats Montner

Nästa vecka öppnar Finland för turister från alla nordiska och baltiska länder förutom Sverige.

Ett beslut som upprör – både från svenskt och finländskt håll.

”Vi är väldigt bekymrade över att det blev såhär”, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) till TT.

Enligt Tornberg var beskedet från den finländska regeringen, som på torsdagen meddelade att man häver gränskontrollerna för resor till och från alla nordiska och baltiska länder förutom Sverige, en stor besvikelse.

Nu hoppas Sven Tornberg på ett nytt beslut om två veckor.

”Att våra svenska medborgare, med familjeband och affärsförbindelser i Finland, inte har möjlighet att leva sina vanliga liv är en inskränkning av vår vardag som vi inte riktigt kan förstå”, säger han.

”Vi hoppas verkligen att man inte håller fast vid de nya reglerna utan ändrar sig om två veckor.”

Tornberg oroar sig dessutom över ett scenario där fler nordiska länder följer Finlands exempel och stänger gränsen till Sverige.

Det lokala näringslivet i Haparanda drabbades hårt när gränshandeln dog helt efter att gränsen till Finland stängdes i mars. I staden omsatte detaljhandeln 2,1 miljarder kronor 2018, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI), och det är gränshandeln som är själva motorn.

Sedan en tid tillbaka får finländska medborgare resa över gränsen till Sverige, något som har gett visst andrum för Haparandas företag och butiker.

”Det är klart att när rörligheten inte är som den brukar vara är det tufft. När gränserna är stängda påverkar det allt företagande i kommunen, även om det har förbättrats lite grann”, säger Sven Tornberg.

Och han är inte ensam om att känna oro. Även Max Jansson, vd på Visit Vasa, är kritisk.

”Det är väldigt beklagligt att man försätter företagen i en situation som kommer att fördärva dem ekonomiskt”, säger han till TT.

Även i den finländska staden Vasa, beläget i Österbotten, syns en stor nedgång för de lokala företagen i allmänhet, och besöksnäringen i synnerhet.

”Vi har haft en dundernegativ utveckling. Nu öppnar Finland upp lite vilket är bra, men Sverige är den näst viktigaste målgruppen för våra företag”, säger Max Jansson.

Från och med måndag tillåts turister från Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island.

För svenska medborgare görs bara undantag för personer som äger en fastighet i Finland eller har en partner i landet.

Det skickar helt fel signaler menar Max Jansson, som i stället tycker att regeringen i Finland borde lita på att rekommendationer och råd följs.

”Vi är inte dumma, vi förstår att man ska tänka på säkerheten. Men samhället måste hållas i gång”, säger han.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy