onsdag 29 maj, 2024

Finnair planerar att investera uppemot 42 miljarder i flottan

Dela

Finnair.com

Det finska flygbolaget Finnair planerar att investera så mycket som 4 miljarder euro, motsvarande 41,7 miljarder kronor, i sin flyplansflotta. Detta för att modernisera och expandera sin flotta av mindre flygplan att flyga mellan europeiska städer. Det rapporterar Bloomberg.

De senaste fem åren har 2 miljarder euros, motsvarande 20,8 miljarder kronor spenderats på att förändra långdistansflygen till att bli mer bränsleeffektiva och samtidigt dra ned kostnader och utsläpp. 

Finnair vd Topi Manner säger till Bloomberg att investeringen kommer täckas av bolagets starka kassaflöde. 

Flyg lämnar ett rejält klimatavtryck, men Topi Manner säger att Finnair har flertalet förbättringar planerade. Nya kortdistansflygplan kommer dra ner deras utsläpp i europeisk trafik med 10 till 15 procent och bolaget utforskar biobränsle.

Samtidigt säger Topi Manner att Finnair vill öka sina intäkter genom att addera fler flyg till Asiens största städer. Han ser också en ”robust” kinesisk marknad med ”stor efterfrågan”. 

Enligt honom kommer Finnair att generera ett högre kassaflöde i takt med att bolaget mer och mer lutar sig på digital teknik och automation. I en intervju under onsdagen sa han att bränsleeffektivitet ligger högt på listan av prioriteringar hos flygbolaget. 

”Med det fokuset tror vi att vi också kan förbättra både lönsamhet och kassaflöde och därmed möjliggöra att finansiera våra planerade investeringar”, säger Topi Manner till Bloomberg.

Finnair har runt 1 miljard euro, motsvarande 10,4 miljarder kronor, i kassan. Bolaget förväntar sig att generera runt 3 miljarder euro, motsvarande 31,3 miljarder kronor, i reda pengar under de sex åren men behöver för att förbättra sin kortdistans-flotta. 

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy