onsdag 19 jun, 2024

Finnlines lanserar nytt mat- och dryckeskoncept på sina nya fartyg till Åland och Finland

Dela

Foto: Josephine Sondlo.

Finnlines två nya Superstarfartyg sätts in på rederiets rutt Kapellskär-Långnäs-Nådendal med start i september i år. Förutom en ökad passagerarkapacitet har Finnlines även ett helt nytt fokus på att höja reseupplevelsen för sina passagerare, och lanserar därför ett spännande mat- och dryckeskoncept ombord.

Konkret innebär det att Henri Alén, ägare av och kökschef på restaurang Finnjävel i Helsingfors och känd från finska versionen av tv-programmet Masterchef, tillsammans med Dan Grönvall, chefskock på Finnlines, har utformat menyer för flera av restaurangerna ombord. Och att den mångfaldigt prisbelönta bartendern Josephine Sondlo tagit fram en dryckesmeny som kommer att serveras exklusivt ombord på Finnlines nya fartyg.

Som en aptitretare inför lanseringen bjöds svensk media in till en lunch på Fotografiska i Stockholm under måndagen den 15 maj. Fotografiskas restaurang, som fått en utmärkelse i Guide Michelin i form av en grön hållbarhetsstjärna, stod för maten. Till detta serverade stjärnbartendern Josephine Sondlo fyra drinkar, samtliga innehållandes hennes unika patentskyddade kryddblandning.

Josephine Sondlo är utsedd till Nordens bästa bartender 2017 och hon är även tvåfaldig finalist i World Class Global. Under Art of Italicus 2022 blev hon utsedd till svensk vinnare samt tilldelades det globala hållbarhetspriset. Nori bar i Stockholm, som är signerad Josephine Sondlo samt kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman, nominerades även den under 2022 till årets svenska nykomling.

– Idag bjöd jag på vår Signature cocktail, Signature champagne, aperitif och alkoholfria spritz cocktail. Det har varit fantastiskt roligt att utarbeta dryckesmenyn och jag är mycket stolt över samarbetet med Finnlines, säger Josephine Sondlo.

Den fullskaliga dryckesmenyn är ännu så länge en hemlighet och presenteras först när de nya fartygen börjar trafikera rutten. 

Brett utbud av restauranger och barer ombord

Under tillställningen presenterade dessutom Marco Palmu, Head of Passenger Services på Finnlines, fartygens nya mat- och restaurangkoncept. Utöver den traditionella buffén kommer det även att erbjudas flertalet restauranger och barer. 

Henri Alén, ägare av och kökschef på restaurang Finnjävel i Helsingfors och känd från den finska versionen av tv-programmet Masterchef, har tillsammans med Dan Grönvall, chefskock på Finnlines, utformat menyerna för att passa vid alla olika tillfällen, från mötesmiddagar till romantiska kryssningsresor. Även om restaurangernas menyer skiljer sig åt, är deras gemensamma fokus smakliga delikatesser från skärgården med inspiration från medelhavsköket.

Från jord till bord på fartygen

I de nya menyerna används lokalt odlade råvaror i en mängd olika rätter. Korsanvändningen av råvaror planeras noggrant för att minska matsvinn och energiförbrukning vid tillagning.

– Ledmotivet i Superstar-konceptet är hållbarhet, närproducerat och säsongsbaserat. Till exempel är bröd och bakverk bakat i Åbo med omnejd och skärgårdsbuffén och de lokala läskedryckerna kommer från Åland, säger Marco Palmu.

I våras inledde dessutom Finnlines ett nära samarbete med den finska livsmedelsgrossisten Kespro som numera ansvarar för matleveranserna till Finnlines fartyg mellan Sverige och Finland. Kespro lägger stor vikt vid den gröna omställningen och ansvarar för en hållbar leveranskedja – från jord till bord.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy