söndag 23 jun, 2024

Fjällräddare: Säkerheten hotas

Foto:STF

Dela

Foto:STF

Svenska Fjällräddares Riksorganisation (Svefro) överklagar beslutet att stänga fjällstugan Gåsen i västra Jämtlandsfjällen. Enligt organisationen äventyras fjällsäkerheten.

– Man har inte tänkt till. Beslutet kan äventyra människors liv, säger ordförande Rickard Svedjesten till TT.

Svefro har vänt sig till regeringen i hopp om fortsatt drift vid Gåsen, vilket P4 Jämtland rapporterat om.

Gåsen ligger som ett nav i ett välbesökt fjällområde. Trycket från turismen har dock ökat så mycket där att naturen slits och renarna störs.

Samebyarna i området och Svenska Turistföreningen, som driver fjällstugorna och fjällstationerna, kom därför i somras överens om att STF ska försöka begränsa antalet besökare genom kortare säsonger, något reducerad service och färre gästbäddar.

Gåsens fjällstuga stängs alltså helt, vilket blev klart när länsstyrelsen i Jämtland godkände avtalet. Men länsstyrelsens beslut är felaktigt, enligt Svefro.

– Länsstyrelsen har inte gjort en riskanalys. Leden finns ju kvar och folk kommer naturligtvis att åka skidor där ändå. Men tar man bort Gåsenstugan blir det plötsligt 3,5–4 mil mellan två stugor, i stället för 1,5 mil, säger Rickard Svedjesten.

Länsstyrelsen har meddelat att ett mindre säkerhetsrum vid Gåsen ska hållas öppet fram till vintersäsongens slut. Men det räcker inte, hävdar Rickard Svedjesten.

– Det är som att ta bort räddningsbåtarna från en Finlandsfärja och tro att det kommer att gå bra därför att ett par båtar finns kvar. Vad gör man om det kommer en hel grupp, får alla plats? Man har inte tänkt till, säger han.

Han understryker att Svefro inte lägger sig i diskussionerna mellan STF och samebyarna. Överklagan handlar enbart om fjällsäkerheten.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Nu, inträffar sommarsolståndet. Det innebär är att idag är årets längsta dag. Nu väntar årets kortaste...
Sedan i oktober 2023 har Utrikesdepartementet avrått svenskar från att resa till Libanon. Men trots avrådan...
Bokningstrycket hos Skidanläggningsföretaget Skistar fortsätter att öka. Och det är framförallt de danska gästerna som...
Sverige sprakar av musikaliska upplevelser när internationella världsstjärnor, hyllade musikaler, traditionsenliga spelmansstämmor och folkliga festivaler...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy