måndag 24 jun, 2024

Fler flög med Finnair och Norwegian

Dela

Det finländska flygbolaget Finnair flög 614.500 passagerare i mars, vilket var mer än 600 procent fler än samma månad förra året, framgår av ett pressmeddelande. Även norska Norwegian förbättrade sina trafiksiffror i mars rejält från låga jämförelsetal.

Jämfört med en månad tidigare var passagerarna på Finnair 39 procent fler, men månaderna är inte helt jämförbara givet att februari endast innehåller 28 dagar och mars 31 dagar.

Covid-19-pandemin och de strikta reserestriktioner som införts i flera länder på grund av omikronvarianten är fortfarande en faktor som påverkar flyget. Påverkan var särskilt tydlig i Asien. Kriget i Ukraina har varit en annan faktor i månaden.

”Det ryska luftrummet har varit stängt sedan slutet av februari på grund av sanktioner relaterade till kriget i Ukraina. Detta har resulterat i att rutter och turer stängts mot Asien i mars”, skriver Finnair.

Tack vare robust efterfrågan på frakt har Finnair dock lyckats verka mot de flesta av dess asiatiska destinationer trots att rutterna blivit längre. Det har lett till att de negativa konsekvenserna från trafikflygets minskning mot Asien balanserats.

Intäkten per passagerarkilometer (RPK) ökade med 1.085 procent jämfört med mars i fjol och med 32 procent jämfört med i februari. Kapaciteten, mätt som tillgängliga säteskilometer (ASK) ökade 455 procent jämfört med samma månad i fjol och 10 procent jämfört med februari.

Norwegian hade 940.149 passagerare i mars, upp från 71.399 stycken i mars i fjol. Kabinfaktorn var 80,3 procent, vilket kan jämföras med 42,7 procent ett år tidigare.

Intäkten per passagerarkilometer (RPK) ökade med 2.438 procent till 1.193 miljoner sittkilometer jämfört med mars 2021. Kapaciteten, mätt som tillgängliga säteskilometer (ASK) ökade med 1.250 procent till 1.485 miljoner sittkilometer under samma period.

”Vi är särskilt nöjda med att kabinfaktorn håller sig över 80 procent, trots att vi satt in väsentligt mer kapacitet i mars. Bokningssifforna visar en mycket god utveckling den senaste perioden och vi är mycket glada att se att den uppåtgående trenden på marknaden fortsätter”, säger Geir Karlsen, vd på Norwegian, i ett pressmeddelande.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt-DI

Dela

Relaterade inlägg

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max...
En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar,...
Air Canada på Stockholm Arlanda Airport med en invigningsceremoni inför de första flygningarna till Toronto...
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har påbörjat en utredning om hur förfalskat titan fann sin väg in...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy