onsdag 29 maj, 2024

Flygexperten: Stora trafikstörningar väntar – hård press på Boeing

Dela

Foto:boeing.com

Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter alla flygningar med Boeing 737 Max 8 stoppats, menar en expert.

Enbart under onsdagen påverkas nära 30 avgångar i Sverige.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningarna med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen slutat använda flygmodellen.

”Konsekvenserna av detta är jätteallvarliga. Det får stora konsekvenser för de resande, många resor kommer ställas in”, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Under onsdagen påverkas 25 avgångar till och från Arlanda, främst med Norwegian.

Hur länge flygen stoppas är svårt att veta, säger Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

”Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse”, säger han.

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

”Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt”, säger Hans Kjäll.

350 flyg av modellen används redan världen över. Samtidigt finns beställningar på 5.111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt, är i nuläget oklart, enligt Hans Kjäll.

”Men det kommer ta tid innan man hämtat in förlusten. Värkarna kommer bli långvariga”, säger han.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy