onsdag 22 maj, 2024

Flygtrafiken ökar kraftigt – men slopade inrikesresor en oro

Dela

Flygtrafiken ökade kraftigt i oktober, drivet av framför allt ökat utrikesresande, resor till vänner och familj och turistresande. Framöver finns dock en viss oro över att företag och myndigheter kan välja bort inrikesflyget.

”Man flyttar bara utsläppen till ett annat ställe”, säger Swedavias marknadsdirektör Charlotte Ljunggren.

Nyligen tog Region Stockholm fram nya riktlinjer för sina tjänsteresor. Från och med nästa år ska deras 45.000 anställda välja bort flyget vid resor som tar under 5 timmar med tåg.

Att fler regioner, myndigheter och företag ska ta efter Region Stockholm är något som Swedavia bedömer i förlängningen kan få konsekvenser för det svenska utrikesflyget.

”Om vi vill ha tillgänglighet till och från Sverige så måste vi alla fortsätta att flyga till våra större flygplatser, annars flyttar vi bara utsläppen till någon annan närliggande flygplats, som exempelvis Köpenhamn. Och då har vi inte vunnit någonting för klimatet”, säger Charlotte Ljunggren.

Hur menar du då?
”Jo, om göteborgarna inte får flyga till Arlanda så flyger de till exempel till Köpenhamn eller Frankfurt och därifrån vidare till utlandet. Man flyttar bara utsläppen till ett annat ställe.”

”Lösningen är inte att sluta flyga däremot behöver flygbranschen, liksom andra branscher, ställa om till ett hållbart flyg och den omställningen pågår nu vid våra flygplatser tillsammans med våra samarbetspartners. Redan i dag spelar bioflygbränsle en viktig roll, elflyg och på sikt även nya tekniker såsom vätgas kommer att vara viktiga delar i framtidens hållbara flygresande.”

Sedan tidigare har Miljöpartiet beslutat att de ska driva på för att förbjuda flygtrafik på sträckor där tåg kan ersätta, som exempelvis Stockholm–Göteborg. 

”De största volymerna får flygbolagen mellan Stockholm och Göteborg, där finns bulken. Och för att bolagen ska ha råd att upprätthålla flygtrafik till exempelvis norra Sverige måste man säkerställa att det även flygs mellan Göteborg och Stockholm”, säger Charlotte Ljunggren och fortsätter:

”Vi ser även att det är viktigt för framtidens resande att enkelt kunna kombinera flyg med tåg och andra transportslag för ett smidigt och hållbart resande, både till och från flygplatserna.” 

Oktober var annars den månad med de högsta uppmätta trafiksiffrorna för Swedavia sedan pandemin bröt ut i mars förra året. Under månaden flög närmare 1,7 miljoner resenärer via den statliga koncernens tio flygplatser, vilket är en ökning med 127 procent jämfört med oktober i fjol.

”Den stora orsaken till det är att restriktionerna har släppt. Vi har också jobbat hårt för att återfå trafiken till Sverige i den hårda internationella konkurrensen”, säger Charlotte Ljunggren och nämner att Finnair, Ryanair och Eurowings alla har bestämt sig för att öppna nordiska baser på Arlanda.

Jämfört med 2019 handlar det dock om en minskning med minus 52 procent. Först om två till fem år väntas flygtrafiken ha återhämtat sig fullt ut, enligt flygbranschens samlade bedömning.

”Då kan det vara 2019-siffror igen på Europanivå rent generellt. Men branschen har blivit allt mer positiv till återhämtningen, och det är primärt drivet av utrikesresandet”, säger Charlotte Ljunggren.

Den största procentuella ökningen bland Swedavias tio flygplatser fanns i oktober på Bromma där inrikestrafiken ökade med 355 procent jämfört med samma månad i fjol.  Utrikestrafiken ökade på Bromma med 258 procent. 

På Arlanda ökade trafiken totalt (både utrikes och inrikes) med 128 procent jämfört med oktober 2020. På Landvetter var motsvarande ökning 154 procent.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...
Norwegian lanserar nya destinationer för vintersäsongen 2024–2025 till bland annat Dubai, Agadir och Hurghada. Det...
Två personer har dött efter turbulens på ett plan som var på väg till Singapore...
Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har tecknat avtal om att sälja 105 flygplan till Saudiarabien. Affären –...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy