lördag 13 apr, 2024

Fördelning av 1 miljard i krismedel till kulturområdet

Dela

Regeringen har beslutat om fördelning av den miljard som tilldelas kulturområdet i krisstöd och som tidigare aviserats i extra ändringsbudget. Krisstödet gäller det fria kulturlivet, de enskilda kulturskaparna, film, regional kultur, vissa offentligt stödda kulturinstitutioner och allmänna samlingslokaler.

– Hela kulturlivets mångfald av verksamheter och aktörer har drabbats hårt av pandemin och konsekvenserna riskerar att kvarstå under en lång tid framöver. Det är viktigt att stödet når fram så snabbt som möjligt och vi vet att ett intensivt arbete redan inletts hos våra bidragsfördelande myndigheter och institutioner, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

650 miljoner kronor går till stöd för allmän kulturverksamhet genom Statens kulturråds bidragsgivning. Medlen kommer fördelas med syfte att lindra den akuta ekonomiska krisen och säkra en bredd av kulturuttryck i hela landet.

200 miljoner kronor går till de enskilda konstnärerna och kulturskaparna. Av dessa fördelas 170 miljoner av Konstnärsnämnden till konstnärer inom områdena bild och form, musik, film, teater och dans. 30 miljoner fördelas av Sveriges Författarfond till konstnärer inom ordområdet som författare, översättare och kulturjournalister. 

40 miljoner kronor avsätts till regional kulturverksamhet och kultursamverkansmodellen. 20 miljoner fördelas av Svenska Filminstitutet till filmstöd. 60 miljoner kronor går till allmänna samlingslokaler. 30 miljoner kronor går till vissa offentligt stödda kulturinstitutioner, till museer och scenkonst.

Dela

Relaterade inlägg

Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...
Sembo har lanserat en ny typ av AI-assistent som ger skräddarsydda förslag på resor, transport...
Efter fem år i Intoit Travel Group och med en fantastisk tillväxt där man mer...
VIAREPS ska marknadsföra flod- och havskryssningsrederiet Plantours i Norden och Benelux Plantours utser AVIAREPS, världens ledande...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy