onsdag 29 maj, 2024

Frankrike inför nationell nedstängning – gäller till december

Dela

I ett tv-tal till nationen säger Frankrikes president Emmanuel Macron att landet är ”översköljt” av en andra smittvåg som utan tvivel ”blir svårare och mer dödlig än den första”.

Republiken stänger nu ned på nytt.

Enligt Macron kommer sannolikt runt 9.000 patienter behöva intensivvård i mitten av november, vilket motsvarar nästan hela landets totala kapacitet.

Det hårt coronadrabbade Frankrike höll andan inför talet där Macron skulle presentera nya restriktioner för att bromsa smittspridningen. Republiken lider av kraftigt ökande smittotal, en sjukvård på randen till överbelastning, och det högsta antalet dagliga dödsfall sedan i april.

Nya restriktioner börjar träda i kraft från fredag och gäller till den 1 december. Folk får finna sig i att stanna hemma med undantag för att handla nödvändiga livsmedel, få vård eller utnyttja en daglig timme för att träna.

Det blir också tillåtet att ta sig till jobbet, om arbetsgivaren bedömer att det är omöjligt att sköta arbetsuppgifterna hemifrån.

De flesta skolor kommer att hållas öppna, meddelar Macron vidare.

”Viruset sprider sig i en hastighet som inte ens de mest pessimistiska prognoserna hade förutsett”, säger han.

”Vi är alla i samma läge, överkörda av en andra våg som vi vet kommer att bli svårare och mer dödlig än den första.”

Det nya åtgärdspaketet är på samma nivå som under de åtta veckor våras då Frankrike stängde ned. Restriktionerna då fick effekt, men så snart de lättades upp tog spridningen fart när folk återigen samlades på barer, restauranger, universitet, skolor och så vidare.

Nationalförsamlingen genomför på torsdagen en omröstning om denna nya lockdown.

Runt 3.000 personer intensivvårdas för covid-19. Sammanlagt har landet omkring 5.800 iva-platser.

Över 35.000 personer har avlidit med virussjukdomen, vilket gör Frankrike till det sjunde dödligaste landet i världen.

När läget var som värst i mars och april fick Frankrike upprätta fältsjukhus och evakuera hundratals patienter till Tyskland, Schweiz, Luxemburg och Österrike.

De svåra ekonomiska konsekvenserna som följde på vårens lockdown har gjort att regeringen länge dragit sig för att införa en ny sådan – i stället har lokala utegångsförbud nattetid införts i Paris och andra städer med hög smittspridning. Utvecklingen de senaste dagarna gjorde dock att nya, hårdare åtgärder blev nödvändiga.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy