torsdag 30 maj, 2024

Fullbokade charterplan till Grekland – ”Extra viktigt att läsa på”

Dela

Resebolagen står i startblocken inför helgen när svenska flyg nu tillåts resa till Grekland. Och planen är nästan fullbokade.

Den 22 juli var det återigen fritt fram för flyg från svenska flygplatser att åka till Grekland, vilket stod klart förra veckan. I helgen går flera charterflyg mot tzatzikins förlovade land men ett flyg lyfte redan på torsdagen.

”Avgången i dag från Arlanda till Rhodos var fullbokad”, säger Linda Netterström, presstalesperson vid resebolaget Tui.

Men det är med kraftigt minskad kapacitet som Tui åker till Grekland. Linda Netterström uppskattar det till att man kör på en tiondels kapacitet jämfört med normalt.

”Vi har avgångar från Arlanda till Rhodos och Kreta. Från Landvetter åker flyg till Rhodos i morgon, fredag”, säger hon.

I normala fall känns det som att varenda liten kobbe i den grekiska övärlden har en flygplats och hotell redo att ta emot turister. Men resebolagen Tui, Ving och Apollo har alla dragit ner på antalet destinationer. Med Apollo kan man nu endast åka till Rhodos, Kreta och till Parga.

”Det har varit en hattig vår och sommar med planeringen. En del destinationer har helt försvunnit på grund av kapaciteten. Vi har sett att många mindre öar kan sakna tillgång till viktig sjukvård och då har vi valt att boka om de destinationerna”, säger Erika Butterworth, Sverigechef vid Apollo.

Deras första flyg avgår på fredagen och sedan i helgen, även då endast från Landvetter och Arlanda. Men de minskade antalet destinationerna till trots märker både Apollo, Ving och Tui av ett stort resesug hos svenskarna.

”På sommarens resor märker vi att åtta av tio resor nu är bokade”, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef vid flygbolaget Ving, som i sin tur även flyger från Malmö ner till Grekland.

Resebolagen påpekar också att det kan vara en liten annorlunda vistelse än normalt på grund av den rådande coronapandemin. Bland annat kan utbudet på mat vara lite skralare, och sedan är det viktigt med munskydd på sina håll.

”Vi har varit lite sena ur startblocken för att kunna få de nya rutinerna som krävs på plats. Det handlar om allt för att säkerställa avstånd till transferbussar till att minska riskerna med mathanteringen”, säger Fredrik Henriksson.

Både Ving, Tui och Apollo följer coronautvecklingen noga. Tui och Ving hoppas bland annat kunna utöka kapaciteten inför höstsäsongen, men understryker att det kan komma förändringar snabbt. Och många resenärer som stannat hemma i år verkar tänka långt framåt.

”Försäljningen för våra resor sommaren 2021 som vi nu släppt har nästan fördubblats jämfört med samma period förra året”, säger Fredrik Henriksson.

En annan sak som är viktig att tänka på bland svenska resenärer som ska ner till Grekland är att man måste fylla i inresedokument inför resan. Något resebolagen informerar om i biljetterna.

”Jag brukar säga att det nu är extra viktigt att läsa på inför resan. Annars kan det hända att man inte får gå på flygplanet alls”, säger Erika Butterworth vid Apollo.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy