torsdag 18 apr, 2024

Fullbokat hos charterbolagen i höst

Dela

Krig, bränder och en svag svensk krona stoppar inte svenskarna från att resa. 

Högst upp på listan för höstens resor ligger Grekland följt av Spanien.

Rapporterna om höga elpriser, stigande boräntor och en hotande lågkonjuktur duggar tätt. Charterbolagen ser dock ingen påverkan på bokningsläget för höstens och vinterns resor.

”Det finns några resor kvar till jullovet, men annars har vi helt fullbokat”, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på reseföretaget Apollo.

Hon har inte märkt någon vikande efterfrågan utan kunderna reser lika mycket som förut.  Många av Apollos bokade resor går till de spanska Kanarieöarna, främst till öarna Fuerteventura och Gran Canaria. Höstens mest populära resmål skiljer sig inte heller från sommarens. Det är Grekland och Spanien som gäller när svenskarna åker på charterresa.

”Det som förut var klassiska sommardestinationer har nu blivit populära även under hösten. Länderna runt Medelhavet har fått längre turistsäsonger, självklart kan den höjda temperaturen ha med saken att göra”, säger Sandra Miller Kinge.

I år har det varit en rekordsommar för skogsbränder i Europa. Värst har det varit i Spanien med över 40 skogsbränder. Men Sandra Miller Kinge säger att de har haft tur, inga bränder har kommit tillräckligt nära företagets resmål. 

”Bränderna har inte påverkat efterfrågan av resor. Vi har inte heller sett några effekter av att resmålen har blivit dyrare med inflationen och den svaga kronan”.

Resejätten Tui, som är Sveriges största charterbolag, berättar att försäljningen också går bra, men bolaget märker att en gammal svenskfavorit ökar igen.

”Inför vintern ser vi en hög bokningstakt för resor till Thailand. Där är det billigt att leva och en fördel framför europeiska länder är att valutan inte är euro”, säger Adam Györki, kommunikationschef på Tui.

Kriget i Ukraina har dock gjort resorna till Asien dyrare. Sanktionerna gör att flygplanen inte åka raka vägen över Ryssland, som de gjorde förr. Istället får flygen ta en sydligare väg som är längre och kostar mer.

Företagets kunder väljer också att boka längre semesterresor än tidigare. Svenskarna väljer nu gärna att vara utomlands två till tre veckor.

”Vi har spekulerat att det kan handla om elpriserna här i Sverige. Folk åker kanske utomlands länge så att de kan stänga av elen hemma ett tag”, säger Adam Györki.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy