fredag 21 jun, 2024

Högre förlust än väntat för Finnair

Dela

Finnair.com

Det finländska flygbolaget Finnair redovisar ett resultat före skatt på -212 miljoner euro för det första kvartalet 2022. Analytiker hade räknat med -156 miljoner euro, enligt Infronts prognossammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 400 miljoner euro. Väntat var 378 miljoner euro.

Det finländska flygbolaget Finnair spår att det jämförbara rörelseresultatet kommer förbättras under andra kvartalet, jämfört med det nu rapporterade första, framgår av prognosavsnittet i delårsrapporten som presenterades på onsdagsmorgonen.

Vd Topi Manner hänvisar den fortsatta förlusttrenden för Finnair till restriktioner och karantäner som införts för att stoppa spridningen av virusvarianten omikron samt till stängningen av det för bolaget väsentliga ryska luftrummet. Situationen har hämmat uppstarten av Finnairs ruttnät, skriver Topi Manner.

Verksamhetsmiljön har kommit att bli tvådelad med ett Europa, USA och södra Asien på ena sidan och norra Asien på den andra, skriver Finnair.

I de förstnämnda regionerna normaliseras för närvarande verksamheten då pandemin lättat. Reserestriktionen råder dock fortsatt i norra Asien, vilket kombinerat med stängningen av ryskt flygrum har avsevärd inverkan på Finnairs verksamhet.

Kapaciteten, mätt som ASK, väntas nå cirka 70 procent under andra och tredje kvartalen jämfört med förpandemisk nivå (2019). Inräknat flygplansleasing med besättning till andra flygbolag, vilket nu överenskommits med andra flygbolag avseende sommarsäsongen, väntas kapaciteten nå nära 80 procent.

Fjärde kvartalets rörelseresultat väntas landa på ungefär samma nivå som under fjärde kvartalet 2021 (-65 miljoner euro). Återhämtningen i efterfrågan hämmas dock av bränsleprisuppgångar och låga nivåer i trafik mot norra Asien.

Därefter väntas tredje kvartalets efterfrågan komma närmare förpandemisk nivå i Europa, Nordamerika och södra Asien.

”Finnair kommer uppdatera utsikterna och prognosen i samband med halvårsrapporten 2022”, skriver bolaget.

Källa:Nyhetsbyrån Direkt

Dela

Relaterade inlägg

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max...
En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar,...
Air Canada på Stockholm Arlanda Airport med en invigningsceremoni inför de första flygningarna till Toronto...
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har påbörjat en utredning om hur förfalskat titan fann sin väg in...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy