måndag 17 jun, 2024

Höjt kreditbetyg för Portugal

Dela

Foto:Portugal

Portugals kreditbetyg höjs ett snäpp av Fitch Ratings, upp till A-minus från BBB-plus. Ekonomin utvecklas starkt, med ökad turism, vilket drar ned skuldkvoten, enligt Fitch.

För Portugal innebär betygshöjningen att landet för första gången sedan eurokrisen tvingade landet att ta nödlån från Internationella valutafonden (IMF) 2011 har ett kreditbetyg på A-nivån från ett ledande ratinginstitut.

Betygshöjningen kommer sedan Portugals centralbank – en del av Europeiska centralbanken (ECB) – höjde sin tillväxtprognos för i år till 2,7 procent med hänvisning till ett lyft för turismen.

Portugals statsskuld som andel av landets BNP föll till 112,4 procent i fjol och Fitch räknar nu med att skuldkvoten fortsätter ned till 104,3 procent av BNP i år.

Räntan på Portugals tioåriga statsobligation – som toppade på 18 procent när eurokrisen rasade som värst 2012 – ligger just nu på cirka 3,60 procent.

Utsikterna för Portugals nya högre kreditbetyg är stabila, enligt Fitch. Det innebär att ratinginstitutet inte räknar med att det behöver justeras igen i närtid.

De andra två stora ratinginstituten, S&P Ratings och Moody’s har kreditbetygen BBB-plus respektive Baa2 på Portugal, fast båda med positiva utsikter.

Källa:TT-Bloomberg

Dela

Relaterade inlägg

Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...
Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden. På söndagen hittades en amerikansk man...
En ny undersökning visar att hälften av svenska folket upplever trängsel vid populära svenska semesterdestinationer....
Flera svenska stränder och hamnar prisas av organisationen Blå flagg. I år kommer flaggan att...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy