torsdag 20 jun, 2024

Hot om flygstrejk i Spanien i jul

Dela

Foto:Madrid-Barajas Adolfo Suráez

Säkerhetspersonal på Madrid Barajas flygplats hotar med strejk mitt i jultrafiken om de inte får sina krav tillgodosedda.

De kräver att få en utlovad bonus utbetald och varmare kläder för de som patrullerar utomhus.

De två sista veckorna i december innebär extra många resenärer och flyg i luften i Europa. Nu hotas jultrafiken i Spanien av en strejk som kan få stora följder för passagerarna. Det är säkerhetspersonalen på en av Spaniens största flygplatser, Madrid-Barajas Adolfo Suráez, som protesterar mot dåliga arbetsvillkor, rapporterar spanska medier.

Säkerhetspersonalen är missnöjda med sina uniformer som inte håller dem tillräckligt varma när de patrullerar utomhus. Enligt fackförbundet Alternativa Sindical bryter arbetsgivaren mot en arbetsmiljölag som säger att anställda som arbetar i vissa typer av miljöer måste ha anpassade kläder. Trehundra av de anställda har inte heller fått en utlovad bonus utbetald.
Det kan bli långa köer och förseningar om säkerhetspersonalen strejkar på flygplatsen i Madrid.

Fler anställda kan beröras
Alternativa Sindical har varslat om strejk med start den 21 december om arbetsgivaren inte går med på deras krav. Strejken berör personal både på ut- och insidan av flygplatsen.
Enligt luftfartsexperter kommer strejken – om den bryter ut – troligtvis inte orsaka lika stora störningar som en liknande strejk på flygplatsen El Prat i Barcelona för ett och ett halvt år sedan. Det beror på att personalen i säkerhetskontrollerna inte berörs. Men Alternativa Sindical utesluter inte att även säkerhetskontrollens personal kan komma att delta i strejken efter några dagar, rapporterar brittiska Daily Mail Online.

Inga strejker i Tyskland
Europas flygplatser drabbades av flera stora stora strejker under året. Bland annat när Ryanairs piloter i Belgien, Portugal, Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland strejkade i september. Då ställdes drygt 500 flighter in. Nu har de tyska piloterna och kabinpersonalen kommit överens med arbetsgivaren om ett nytt avtal med bättre villkor för de anställda. Det nya avtalet träder i kraft i mars och piloternas fackförbund lovar att inga nya varsel om strejker kommer att läggas innan dess, rapporterar Independent.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Anhöriga till de som fallit offer i två dödliga olyckor med Boeings flygplansmodell 737 Max...
En Boeinganställd kvalitetsinspektör hävdar att den amerikanska flygplanstillverkaren felbehandlat och tappat bort hundratals defekta flygplansdelar,...
Air Canada på Stockholm Arlanda Airport med en invigningsceremoni inför de första flygningarna till Toronto...
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har påbörjat en utredning om hur förfalskat titan fann sin väg in...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy