måndag 27 maj, 2024

Hotell- och krogkonkurserna spås öka med 200 procent

Dela

Konkurstakten bland redan utsatta branscher kommer accelerera framöver, spår kreditupplysningsföretaget UC. Värst är det för hotell- och restaurangbranschen.

UC spår efter utvärdering av sin senaste statistik för första delen av april att konkurserna för hotell- och restaurangnäringen kommer öka med hela 197 procent i april jämfört med i fjol.

”Om jag är blygsamt optimistisk så kanske värmen och uteserveringarna ändå kan ge en viss positiv inverkan i april. Flera restauranger har sedan en tid tillbaka erbjudit mat till avhämtning, men frågan är om det räcker. Många företag rapporterar intäktsbortfall på 80 procent eller mer och inga företag klarar av det i längden”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Detaljhandels konkurser kan öka med 74 procent, enligt UC. Det är framför allt sällanköpshandeln som har det kämpligt. 

”Med små marginaler, ökad näthandel och hög konkurrens kommer även stora kedjor hamna i rekonstruktion eller konkurs i det här läget”, kommentarer Richard Damberg.

Totalt väntar sig kreditupplysningsföretaget att konkurserna kommer öka med 28 procent jämfört med i fjol. Drygt 700 kommer vara aktiebolag.

”Vi såg en kraftig ökning efter påskhelgen med 68 nya konkurser, vilket ger indikationer på att konkurstakten kommer att accelerera framöver. Min tes är att många företagare har ägnat påsken åt att gå igenom företagets ekonomi och att många i grunden livskraftiga företag kommer att välja att sätta företaget i rekonstruktion i stället för konkurs, med en förhoppning om att kunna förhandla med exempelvis hyresvärdar och andra intressenter”, avslutar Richard Damberg.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Norges nya destinationshotell, Wood Hotel Bodø, öppnade 15 maj, 2024. Såväl lokalbefolkningen som långväga besökare...
Room Republic tar tacksamt emot utmärkelsen Travellers Choice för femte året i rad. Travellers Choice...
Blique by Nobis utseddes till Årets Innovatör på Svenska Mötespriset 2024, under en galamiddag i...
Högbo Brukshotell & Spa utanför Gävle har genomgått en omfattande renovering och öppnar den 1 juni upp...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy