torsdag 18 apr, 2024

Hotellkurage – en gemensam insats i Piteå mot våld och prostitution

Dela

Piteå har tagit ställning mot våld, sexköp och prostitution.

.

Nu tar Piteå Stadshotell, Kust Hotell, Hotell Bishop Arms och Piteå Havsbad ett gemensamt tag med Polisen och Piteå kommun mot våld och prostitution. Utgångsläget är Hotellkurage, en utarbetad policy vid våld, sexköp eller människohandel som används på många håll. I praktiken handlar det om att ta ställning och samtidigt uppmana hotellgäster och personal att agera när de misstänker att allt inte står rätt till.

Hotellkurage är en del av metoden Huskurage som är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa våld i nära relation och mot närstående. Metoden syftar till att öka kunskap om våld och civilkurage för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. 

– Om vi är många olika aktörer som deltar tillsammans med civilsamhället kan vi sprida budskapet att detta inte är okej. Vi vill samtidigt visa på att det finns stöd och hjälp att få som utsatt och man kan alltid kontakta oss vid frågor. Vid akuta händelser kan man alltid nå polis och social beredskap via 112, säger Sofie Isaksson, avdelningschef vid socialtjänsten samt Bo Hedlund, polisen i Piteå.

Hotellkurage innebär i mångt och mycket om att ta ställning i frågan och samtidigt skapa förutsättningar för gäster och personal att kunna agera när man befarar att inte allt står rätt till. Man uppmanar till att agera genom att:

  • Försök lokalisera vilket rum det gäller
  • Knacka på – du kan alltid knacka på och gå därifrån om det känns otryggt att stå kvar
  • Kontakta reception eller annan hotellpersonal och berätta om din oro och dina iakttagelser
  • Ring polisen direkt om det är en akut eller hotfull situation

Det är viktigt att alla vill och vågar ta ställning mot våld i nära relation och mot sexhandel. Hotellen har många gäster som kommer och går, vilket gör till platser där man kan se olika saker både som gäst och anställd. När man har kunskap så är det lättare att agera.

– Om vi som aktörer tar ställning i frågan och ökar vår kunskap så bidrar det samtidigt till ökad trygghet för både gäster och personal, säger Kristoffer Lundström Pite Havsbad.

De som står bakom lokala initiativet med Hotellkurage är Piteå kommun och Polisen i Piteå i samarbete med Piteå Stadshotell, KUST Hotell & SPA, Hotel Bishop Arms samt Pite Havsbad.

Dela

Relaterade inlägg

Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...
Det på många håll trivsamma påskvädret väntas nu förbytas i snöoväder. SMHI hade sedan tidigare utfärdat en gul...
Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer bland dem som...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy