söndag 19 maj, 2024

Hundratalet uppsagda hos BRA ersätts med utländsk personal

Dela

Foto:Flygbolaget BRA

Förra våren varslade flygbolaget BRA över 350 anställda om uppsägning på grund av minskad efterfrågan på inrikesflygningar. Nu står det klart att en del av BRA:s inrikestrafik ska hanteras med plan och personal från det tyska flygbolaget WDL Aviation.

Den sista mars är det slutjobbat för många av de 363 anställda på flygbolaget BRA som varslades om uppsägning i april förra året. Från och med första april tar istället det tyska flygbolaget WDL Aviation över en del av BRA:s inrikestrafik, med nya anställningsvillkor jämfört med den nuvarande organisationen.

”Det är väl känt att inrikesflygresandet har minskat med 9-10 procent, och att kostnaderna har rusat för flygbränsle, flygplatsavgifter och nya skatter. Samtidigt är svenska kronkursen svag mot dollar och euro”, säger Jim Hofverberg, kommunikationschef för flygbolaget BRA.

Han pekar även på att bolagets nuvarande och gamla jetflygplan måste bytas ut inom kort.

”Att köpa nya jetflygplan till vår verksamhet är enormt kostsamt då det förutom själva flygplanen tillkommer kostnader för drift, underhåll, administration och så vidare”, säger Jim Hofverberg.

Den negativa trenden på inrikesflygmarknaden anses göra för stora hål i BRA:s plånbok. Därför har flygbolaget valt en lösning där man hyr in både personal och flygplan.

”Vi kommer att hyra flygkapacitet som en helhetslösning: med flygplan, underhåll, service, reparationer, försäkringar, schemaläggning, administration och bemanning. Vi har även avtalat om att de som arbetar ombord ska vara svensktalande”, säger Jim Hofverberg.

Totalt ska 10 jetflygplan av typen Avro RJ bytas ut med start i april. De nya flygplanen, brasilianska Embraer 190 med plats för 100 passagerare per plan, hyrs formellt från German Airways men ska opereras av WDL Aviation. De båda tyska bolagen är en del av familjeägda Zeitfracht Group med säte i Berlin.

Cirka 200 av totalt 363 uppsagda personer på BRA ska ha erbjudits nya jobb.

”Som vi har förstått har alla 200 tackat ja, varav 50 får fortsatt anställning inom vår separata propellerflygverksamhet”, säger Jim Hofverberg.

Enligt uppgifter till HD och Sydsvenskan innebär villkoren i den tyska regin att BRA-anställda som nappar på erbjudandet måste gå ner i lön.

”Hur lön och villkor ser ut i det tyska bolaget är inget vi har insyn i. I vårt anbudsförfarande hade vi som krav att det skulle vara svensktalande personal ombord och att där ska finnas kollektivavtal”, säger Jim Hofverberg.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy