onsdag 29 maj, 2024

Hurtigruten stoppar kryssningar – polisutredning startas

Dela

Foro:Hurtigruten

Hurtigruten ställer in sina kryssningar och erkänner dåliga rutiner efter covid-utbrottet på ett av fartygen. Det norska folkhälsoinstitutet FHI anser att rederiet kan ha brutit mot landets virusregler när man inte testade besättningen.

Saken ska nu utredas av polisen.

I ett pressmeddelande uppger Hurtigruten att alla ”expeditionskryssningar” stoppas tills vidare. Det är en slags lyxkryssningar som görs med tre av rederiets drygt tio fartyg. Övrig verksamhet, som bland annat består av färjelinjer i norska fjordar, berörs uppenbarligen inte av stoppet.

Ett av kryssningsfartygen är MS Roald Amundsen, som hålls i karantän i Tromsø. Hittills har 36 personer ur den 163 man starka besättningen på fartyget testats positivt för covid-19. De flesta är från Filippinerna som är klassat som ett riskområde. Även flera passagerare är smittade och testning för att se om fler är smittade pågår. Enligt norska TV2 har 386 passagerare från 69 kommuner satts i karantän och man arbetar med att kartlägga alla passagerare som har varit ombord på fartyget under de senaste två veckorna.

Enligt FHI gäller infektionssituationen två resor med MS Roald Amundsen runt Svalbard, båda i slutet på juli, med både på- och avstigning i Tromsø.

Myndigheten menar att besättningen borde satts i karantän och testats i Norge, innan de började jobba på fartygen. Rederiet Hurtigruten uppger att resorna haft samma besättning på båda turerna och att man anser att man följt alla regler.

Den norska regeln om resekarantänen säger att besättningar som samlas på ett fartyg först måste sitta i karantän i Norge. Men rederiet menar att den regeln infördes efter sista avgången från Tromsø.

Sedan uppgifterna framkom har den norska polisen meddelat att de kommer att utreda huruvida Hurtigrutten har brutit mot landets virusregler.

”Vi ska bilda oss en helhetsbild över händelseförloppet. Polisen kommer antagligen bland annat att få information genom att förhöra personer med nyckelroller”, säger Thomas Rye-Holmboe på Troms polisdistrikt till NTB.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy