torsdag 20 jun, 2024

Inställda semesterresor väntar när hushållen bantar

Dela

Foto:fotoakuten

Efter ett mycket tufft 2022 fortsätter plånboken att krympa rejält fram till nyår.

Allra tuffast är det för ensamstående med barn samt unga familjer som köpt bostad under de senaste åren enligt en ny undersökning.

Det är Swedbank som har detaljräknat på hushållens konsumtionsutrymme för vanliga familjetyper spridda över landet. Hög inflation och stigande bolåneräntor tär hårt på familjers ekonomi.

”Köpkraften har nog aldrig fallit så mycket på så kort tid, det kommer att bli tydligt i sommar. Många kan behöva ställa in årets utlandssemester”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Samtidigt är variationen stor mellan hur lågkonjunkturen drabbar hushållen. Sammanboende har generellt en god ekonomi och fina förutsättningar att äga en bil, åka på semester och äta på restaurang enligt undersökningen.

”För ensamstående med barn och många unga är situationen däremot betydligt tuffare. En del i den gruppen riskerar att gå back varje månad när boende och nödvändiga kostnader är betalda”, säger han.

Enligt Swedbanks beräkningar klarar ensamstående i bostadsrätt i Stockholm och Göteborg inte av sina bostads- och levnadskostnader. Det månatliga underskottet uppgår till mellan en tusenlapp och närmare 5.000 kronor.

Kalkylen bygger på att ensamstående bor i en bostadsrätt på 57 kvadratmeter och ensamstående med barn bor på 75 kvadratmeter. Bostaden har köpts nyligen och är belånad till 75 procent med en bolåneränta på 4,2 procent.

Många andra hushåll tvingas nu dra ned på sitt sparande och konsumtion som inte är nödvändig. Det innebär färre besök på krogen, billigare semesteralternativ och minskad vardagslyx överlag.

Har det tidigare starka hushållssparandet börjat sina?
”Många singelhushåll och ensamstående i bostadsrätt som köpt en bostad de senaste åren med hög belåning börjar närma sig smärtgränsen. Vissa hushåll har redan nått smärtgränsen”, säger Arturo Arques.

Regionalt finns det stora skillnader över landet. I städer med höga bostadspriser minskar utrymmet för sparande eller konsumtion av inte nödvändiga levnadskostnader för sammanboende i småhus med mellan 300 kronor och 1.800 kronor i månaden.

Trots elstödet under 2023 kommer summan av bostads- och levnadskostnader att öka rejält jämfört med fjolåret enligt banken. Årets inkomstökningar kommer inte att räcka att täcka kostnadsökningarna.

Det ska ses i ljuset av fjolåret då många hushåll fick se budgeten krympa med åtskilliga tusenlappar per månad.

Ser du några ljuspunkter för hushållen under 2023 eller under 2024?
”Javisst, Sverige har en oförändrad arbetslöshet, lägre inflation och en exportindustri och en tjänstesektor som går bra. Nu gäller det för hushållen att hålla i och hålla ut.”

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Sverige sprakar av musikaliska upplevelser när internationella världsstjärnor, hyllade musikaler, traditionsenliga spelmansstämmor och folkliga festivaler...
Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän....
Undvik sommarbedragarna – checklista för att minska risken för bluffakturor I takt med att sommarsäsongen inleds,...
Aviareps meddelar att Visit Estonia förlänger sitt samarbete med Aviareps som B2B-representant för Estland i...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy