måndag 17 jun, 2024

Kaos på Oslos karantänhotell

Dela

De allra flesta som reser till Norge måste sitta i tio dagars karantän. Det har skapat problem vid Oslos internationella flygplats Gardermoen, där hotellen är överfulla och resenärer klagar nu på kaoset.

”Jag har inte varit i någon annan situation de senaste veckorna där jag upplevt en större risk att smittas”, säger en passagerare till NTB.

Den norska kvinnan, som vill var anonym, är ett av många vittnen till situationen vid Gardermoen. Hon säger att hon närmast chockades av mottagandet när hon kom till Gardermoen från ett av de länder som Norge har rödlistat – och därmed ska sitta i tio dagars karantän.

Hon säger att hon möttes av kaos och lika fattig som tvetydig information.

”Det var väldigt tydligt att alla anställda, både vakter och gränskontrollanter, var förvirrade och att det de hade svårt att hantera situationen. De gjorde sitt bästa, men det var svårt för dem. De verkade ganska uppgivna”, säger hon.

Kaoset förvärrades i torsdags kväll när passagerare på sena flyg skulle placeras på hotell inne i Oslo men i stället fördes till de redan fulla hotell vid flygplatsen och enligt tidningen VG tvingades flera personer som skulle sitta i karantän dela rum med för dem okända människor.

”Det var en beklaglig kommunikationsmiss”, säger Gunnhild Grimstad-Kirkeby, kommundirektör i Ullensaker kommun.

”Det uppstod en extraordinär situation när det kom långt fler passagerare än tidigare. Det var vi tyvärr inte medvetna om, eftersom vi inte får besked om vilka som ska till hotellen innan de passerat gränskontrollen och vår mottagningsapparat är inte dimensionerad för ett så stort antal passagerare.”

Den passagerare som NTB pratade med säger att hon efter passkontrollen tvingades vänta i ett överfullt rum i nära fyra timmar innan hon fick lämna flygplatsen och bussades till Oslo.

Hon, liksom många andra i karantän, hoppas nu att hotellvistelsen blir kort. Den norska regeringen har antytt att nya karantänsregler ska införas så snart som på måndag och att resenärerna ska kunna sitta av karantänstiden i sina egna hem eller andra bostäder, om man har tillgång till en sådan.

”Jag väljer att tro på att det införs så fort som möjligt. Hela den här situationen visar på nödvändigheten att ändra karantänsreglerna”, säger passageraren.

Nästan samtliga länder i Europa är för närvarande rödlistade av Norge. Bara Grönland och delar av Finland får den något mildare gula markeringen, som indikerar att inresande slipper sitta i karantän. För att få resa in i Norge måste man även kunna vissa upp ett negativt coronatest.

Drygt 40.000 personer har konstaterats smittade i Norge, 387 människor har avlidit.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy