torsdag 18 apr, 2024

Kina beordrar Boeing-stopp efter olycka

Dela

Plötsligt dök planet snabbt och brant från 9.000 meters höjd. Sannolikt omkom alla 132 människor ombord i måndagens krasch i södra Kina. Någon förklaring till olyckan finns ännu inte, men alla likadana plan hos bolaget China Eastern har fått flygförbud.

Trots att det inte synts till några uppgifter om att det var flygplansmodellens fel låter China Eastern alla Boeing 737-800 stå kvar på marken, meddelar Kinas transportdepartement. Det handlar om över 100 flygplan.

Händelsen blir därmed ett nytt frågetecken för flygjätten Boeing, som häromåret hade stora problem med 737 Max. De planen är trots namnet inte av samma typ som det nu olycksdrabbade, utan började tillverkas när 737-800 lades ned. Max-planen fick en tid flygförbud i hela världen efter två stora olyckor.

I måndagens olycka – den värsta i Kina på drygt ett årtionde – störtade flygplanet i skogen på en bergshöjd utanför staden Wuzhou, i regionen Guangxi. Kraschen orsakade en brand som kunde ses av satelliter och skapade också ett stort hål i bergssidan, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Kraschen var så våldsam att hela planet slogs i småbitar, syns på bilder från platsen.

Planet tillhörde alltså det stora flygbolaget China Eastern och hade lyft från Kunming i Yunnan med destination Kanton (Guangzhou). Efter ungefär en timmes färd och på närmare 9.000 meters höjd började det plötsligt dyka skarpt, enligt information på trafiksajten Flightradar 24. När planet var nere på omkring 2.000 meters höjd steg det för ett kort ögonblick, men sedan dök det igen och kraschade.

Hela händelseförloppet, från det första plötsliga dyket, tog bara 96 sekunder.

Såväl människor som drönare uppges för närvarande söka i olycksområdet efter flygplanets ”svarta lådor”, för att dessa ska kunna ge en tydligare bild av vad det var som gick fel.

USA-baserade Boeing uppger att dess egna experter står beredda att bistå den officiella utredningen. 

123 av människorna ombord var passagerare och nio ingick i besättningen. Anhöriga samlades under måndagen på flygplatsen i Kanton, där myndigheterna också sade sig ha rekvirerat platser på fem olika hotell för att ta dem om hand.

Den väldiga industri- och handelsstaden Kanton ligger norr om Hongkong längs med Kinas södra kust. Där bor fler än 18 miljoner människor. Kunming, med 8,5 miljoner invånare, är regional huvudstad i Yunnan i sydväst och en viktig knutpunkt i Kinas handel med grannar i Sydostasien.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy