torsdag 18 apr, 2024

Kinesiskt bolag ska sköta säkerhetskontroll på Arlanda

Dela

Foto: Mats Montner

Ett kinesiskt bolag med nära band till landets militär och styrande kommunistparti ska sköta delar av säkerhetskontrollen på Arlanda. Det rapporterar Aftonbladet.

Bolaget Nuctech har vunnit en upphandling hos Swedavia, som ska modernisera säkerhetskontrollen på Arlandas terminal 5. Ett arbete som ska vara klart 2023.

Kontraktet ska enligt Aftonbladet ha skrivits på i fredags.

– De vann för att de lämnade bästa anbudet, säger Annika Balazs, strategisk upphandlingschef på Swedavia till Aftonbladet.

Känslig information

Nuctech är en världsledande tillverkare av screening-utrustning för människor, bagage, fraktpaket och fordon.

Enligt nyhetsbyrån AP har dock företaget nära band till det kinesiska kommunistpartiet och landets militär, något som fått kritiker att oroa sig för att Kina kan komma åt känslig information via bolaget.

Nuctech har svartlistats i USA av just den anledningen, men i Europa har man lyckats bättre och finns på plats i 26 av 27 EU-länder enligt AP. Bland annat i flera europeiska hamnar och på flera europeiska flygplatser.

”Inte normala priser”

Enligt experter som AP talat med i ett antal europeiska länder har Nuctech lagt sig så lågt som 30-50 procent under konkurrenternas bud vid upphandlingar, något som är möjligt tack vare de subventioner man får från den kinesiska staten.  

– Nuctech lämnar bud som ingen kan matcha. Det är inte normala priser, säger Didi Kirsten Tatlow, författare till boken ”China’s Quest for Foreign Technology”, till AP.

– Det är inget normalt företag. De är snarare en del av en statlig utvecklingsoffensiv.  

Även Lars Nicander, seniorrådgivare på Förvarshögskolan är kritisk till Swedavias val av företag.

– Det låter konstigt att välja det här bolaget när samma produkter har blivit svartlistade på andra ställen. Det borde vara en varningsklocka. Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina, säger han till Aftonbladet.

Swedavia: ”Kommer att teckna ett säkerskyddsavtal”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver Swedavia att Nuctech är en etablerad leverantör av granskningsutrusning, exempelvis röntgensystem, till ett antal flygplatser runt om Europa. 

”I detta fall handlar det om ett standardsystem och röntgenutrusning till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda.  Utrustningen från Nuctech är godkänd av ECAC, som är av ansvarig myndighet för godkännande av granskningsutrustning inom Europa. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.”

Källa:SVT.se

Dela

Relaterade inlägg

Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...
Det på många håll trivsamma påskvädret väntas nu förbytas i snöoväder. SMHI hade sedan tidigare utfärdat en gul...
Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer bland dem som...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy