måndag 20 maj, 2024

Klart: EU prioriterar stråket Oslo-Stockholm i nya TEN-T-förordningen

Foto: oslo-sthlm

Dela

Europaparlamentet har beslutat att stråket Oslo-Stockholm ska ingå i EU:s prioriterade järnvägsförbindelser. Oslo-Stockholm är därmed en del av ScanMed-korridoren, som ingår i Trans-European Transport Corridors (TEN-T).

I TEN-T-förordningen prioriteras gränsöverskridande förbindelser även till tredje land – alltså även till Norge som inte är medlemmar i EU. Här har regeringarna i Sverige och Norge tydligt visat sitt stöd för att inkludera stråket Oslo-Stockholm som en för EU viktig gränsöverskridande förbindelse. Beslutet i Europaparlamentet att nu att inkludera Oslo-Stockholm i den nya utvecklade TEN-T-förordningen innebär att alla nordiska huvudstäder kommer ha direkt koppling till varandra genom transportkorridoren ScanMed.

– Vi har under de senaste åren arbetat hårt tillsammans med våra ägare för att bli en del av ScanMed-korridoren. Det är skönt att vi nu är framme vid ett beslut i EU-parlamentet, det betyder mycket för det fortsatta arbetet. Beslutet ställer krav på högre kapacitet i stråket, men möjliggör även betydande stöd från EU. Då förbättringar i stråket är ännu mer akuta nu när Sverige måste höja sin försvarsförmåga, finns ännu bättre möjlighet att snabbt åstadkomma stora förbättringar. Och jag är glad för att vi nu har ett tydligt stöd från EU, om betydelsen av vårt arbete inte bara i ett nordiskt, utan i ett internationellt perspektiv, säger Jonas Karlsson, VD för Oslo-Sthlm 2.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Årets Svenskt Kvalitetsindex (SKI) är presenterad och MTRX kniper i år förstaplatsen inom persontransport. Mätningen,...
Nu finns biljetter fram till 1 september tillgängliga att köpa hos SJ. Samtidigt rullas etapp två ut...
Det hårda vintervädret slet hårt på SJs tåg och påverkade dessvärre många resenärer. På grund av...
Ett elfel inträffade på Göteborgs centralstation vid 18.30-tiden på måndagskvällen. Hälften av spåren var strömlösa och...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy