torsdag 23 maj, 2024

Klart med makedonskt namnbyte

Dela

Greklands och Makedoniens utrikesministrar har skrivit under avtalet gällande Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien.

De båda ländernas premiärministrar Alexis Tsipras och Zoran Zaev deltog också i ceremonin som hölls i grekiska Prespes, på gränsen till Makedonien.

I tisdags stod det klart att grannländerna hade kommit överens om att Makedonien ska byta namn till Nordmakedonien, något som mötte häftig kritik i respektive land.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedoniens ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto.

Konflikten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständighet från det forna Jugoslavien. Grekland har motsatt sig namnet eftersom det befarats att det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy