torsdag 20 jun, 2024

Konkursdomstol säger nej till SAS kapitalanskaffningsplaner

Dela

Foto:SAS

En konkursdomstol i USA avvisar det krisdrabbade flygbolaget SAS plan för att få in nytt kapital genom nya investerare, skriver Dagens Næringsliv.

I måndags valde SAS att inte nyttja ett nödlån genom Apollo Global Management då flygbolaget ansåg att kapitalanskaffningen var en bättre väg till att komplettera sin likviditetsposition.

Domaren Michael E. Wiles hänvisar till att danska staten visat intresse för att öka sin andel i bolaget men inte förbundit sig till storleken på investeringen.

Under rättegången ska han sågat upplägget.

”Du förväntar dig att jag ska godkänna en ”lock-in” av en investerare utan att den investeraren förbundit sig till sådan inlåsning? Det är högst ovanligt för mig och jag har problem att godta det, för att vara ärlig”, sa han till SAS SAS -8,71% advokat Kelly Di Blasi på advokatbyrån Weil, Gotshal & Manger, enligt Dagens Næringsliv.

Enligt Jacob Pedersen, analyschef vid danska Sydbank, bottnar domarens invändning i att den danska staten ännu inte har fått grönt ljus från EU att utöka sin andel i SAS.

”Utan den danska staten finns det förmodligen inga andra investerare som kommer att köpa aktier”, säger han.

Vid onsdagens förhandling i rätten bad domaren SAS att återkomma med en justerad räddningsplan.

Avslaget innebär ökad risk att SAS inte klarar sig på sikt, bedömer Jacob Pedersen.

”Fram till i dag såg jag det som ganska säkert att SAS skulle ta sig igenom det här. Det tycker jag i princip fortfarande. Men avslaget understryker riskerna.”

SAS pressansvarige Klas Landelius skriver i en kommentar till Dagens Næringsliv att de kommer att gå igenom rättens kommentarer och att de för ögonblicket inte har fler kommentarer.

SAS hoppas få in minst 9,5 miljarder kronor i nytt kapital inom ramen för den pågående rekonstruktionsprocessen. Di har tidigare rapporterat om den processen, som pågått sedan juni i fjol. I samma veva som yrkandet om nyemission inkom till konkursdomstolen 6 april passade flygbolaget på att höja sina prognoser, och det med råge. Intäkterna för 2025/2026 skruvas upp från 49 miljarder kronor till 58 miljarder samtidigt som ebit-marginalen höjs från 6-8 procent till 9-10 procent.

I den händelse att nyemissionen går i lås kommer SAS befintliga aktieägares investering i princip gå upp i rök.

SAS förväntar sig ”att det inte kommer att finnas något eller mycket litet värde kvar för befintliga aktieägare i SAS AB efter att bolagets rekonstruktionsprocess är genomförd”, hette det i ett pressmeddelande från bolaget.

I måndags 17 april lät SAS meddela att de inte kommer utnyttja den andra delen i det nödlån som flygbolaget fått genom Apollo Global Management under det andra kvartalet. Då angavs kapitalanskaffningsprocessen som en möjlighet för SAS att komplettera sin likviditetsposition utan på annat sätt än genom lånet, vilket Di rapporterade då. Det kunde dock konstateras att SAS faktiskt inte uppfyllt alla kraven för att göra nödlånet tillgängligt.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy