torsdag 23 maj, 2024

Långa köer för nytt pass

Dela


Semestern är här och det är dags att förnya passet.

Inga problem, om du bor i Stockholm eller Östersund.

Men på flera håll i landet är första lediga tid för att få ett nytt pass – i augusti.

Vårens övergång från ett drop in-system till tidsbeställning av passansökan har varit problematisk. Och trots att läget har förbättrats, kan den som vill boka tid för nytt pass fortfarande tvingas vänta i över två månader.

”Vi har ju några orter som inte har tider förrän i slutet av augusti”, säger Karl Holm, chef för enheten för förvaltningsrätt vid Polismyndighetens rättsavdelning.

Han säger att polisregionerna tagit vårens omfattande problem på största allvar genom att både utbilda personal och se till att det nu finns fler tider.

Men på vissa håll har det alltså inte varit tillräckligt. Om du exempelvis bor i Enköping, Borås, Kungsbacka, Helsingborg, Kristianstad, Trelleborg eller Ystad kan det bli svårt att få ett nytt pass i tid till sommarens semesterresa.

”Jag kan inte svara på varför det fortfarande är så långa köer på vissa orter, det kan jag faktiskt inte”, säger Karl Holm.

Hur ska man göra om man behöver ett nytt pass och det inte finns några lediga tider i ens närhet då?
”Har du inget pass och du måste göra en akut resa så får man göra ett provisoriskt pass, som man utfärdar på flygplatsen. Annars är mitt tips att finna en tid på en närliggande ort.”

”Det är också viktigt att man har lite is i magen och väntar om man inte behöver pass förrän senare i år. Vi måste hjälpas åt allihop.”

Källa: TT

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy