onsdag 19 jun, 2024

Lättade restriktioner för publik och krogar från torsdag

Dela

Från torsdag tillåts en publik på upp till 300 personer inomhus och 3.000 på utomhusevenemang. Restauranger och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord.

Beskedet om de lättade restriktionerna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kulturminister, Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på måndagen.

”Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin”, säger socialministern.

Orsaken till de lättade restriktionerna är att smittspridningen minskat stadigt i Sverige sedan början på maj. Antalet som vårdas på iva är nu 55 personer, och samtidigt har 57 procent av Sveriges befolkning fått minst en dos vaccin. Var tredje svensk är fullvaccinerad.

Som en följd av den minskade smittspridningen slopas ett antal restriktioner i enlighet med steg 2 i regeringens plan.

Privata tillställningar med upp till 50 deltagare kommer att få hållas och uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer.

”Vi är många som längtar och längtat efter att få umgås igen. Men jag vill påminna om att ska vi fortsätta åt rätt håll krävs att vi fortsätter att vaccinera oss. Det är för att dig själv, dina närstående och för att livet ska kunna återgå till det normala för oss alla”, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind på pressträffen.

Riskerna med pandemin och covid är inte över, påpekar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”Men vi har med gemensamma krafter lyckats pressa tillbaka spridningen av covid-19 i vårt land till den relativt låga nivå vi ser i dag”, säger han.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy