onsdag 29 maj, 2024

Lufthansa senarelägger beslut om att ta emot tyskt statsstöd

Dela

Foto: Mats Montner

Flygbolaget Lufthansas styrelse har fattat beslut om att senarelägga beslut om att ta emot tyskt statsstöd, som förhandlades klart tidigare i veckan, efter att EU-kommissionens krav nagelfarits, framgår av ett pressmeddelande.

Lufthansas styrelse har inte mäktat med att godkänna stödpaketet utifrån EU:s riktlinjer.

”Styrelsen har noterat villkoren som indikeras av EU-kommissionen. Dessa skulle leda till en försvagning av hubbfunktionen vid Lufthansas hemmaflygplatser i Frankfurt och München. Den ekonomiska påverkan som blir resultatet för bolaget och de planerade återbetalningarna av stabiliseringsbidraget, liksom alternativa framtidsscenarion, måste utvärderas grundligt”, uppger styrelsen i pressmeddelandet.

Förbundskansler Angela Merkel ska i samband med att stödpaketet förhandlades fram ha sagt till regeringens förhandlare att EU inte kommer tillåtas sätta några käppar i hjulet för Lufthansa genom att exempelvis beröva bolaget på viktiga gateplatser vid hemmahamnarna Frankfurt och München, enligt Handelsblatts rapportering från tidigare i veckan.

Hon förtydligade dock att hon var medveten om att det skulle komma att bli ”en tuff kamp” med EU, enligt affärstidningen.

Anledningen till EU-kommissionens ovilja att direkt släppa igenom Lufthansas överenskommelse med tyska staten om ett skattefinansierat räddningspaket är att det riskerar snedvrida konkurrensen om inte Lufthansa i gengäld för stödet i viss mån frigör affärsmöjligheter till andra flygbolag som inte får samma stöd.

Överenskommelsen mellan Lufthansa och tyska staten är värd 9 miljarder euro och ämnar rädda bolaget ur pandemikrisen.

Lufthansas aktie handlades ned på beskedet.

Källa:nyhetsbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy